Volledig scherm
Een vestiging van Zara. © Getty Images

Flevoland lokt Zara met 2,9 miljoen euro

Flevoland heeft een lieve duit over voor de komst van Inditex naar Lelystad: 2,9 miljoen euro om precies te zijn. Het moederbedrijf van het Spaanse kledingconcern Zara wil op bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark (Lab) het nieuwe distributiecentrum vestigen.

Volgens provinciewoordvoerster Henriette Muller is de investeringsbereidheid van de provincie onderdeel van de afspraken met het Spaanse concern. De hoeveelheid grond die met de komst van Inditex in één keer wordt uitgegeven - zo'n zeventig voetbalvelden- omschrijft ze als een 'unieke kans'. Normaliter zou dit ongeveer zeven jaar in beslag nemen. Bovendien betekent de komst een flinke impuls voor de Flevolandse economie en de werkgelegenheid. In eerste instantie komen er ongeveer 400 arbeidsplaatsen bij in Lelystad. ,,We willen graag dat Inditex hierheen komt."

Europees subsidiegeld

Een dergelijke vestigingssubsidie van de provincie is voor zover bekend vrij bijzonder. Wel werd in het verleden vanaf het oude land met argusogen naar Flevoland gekeken, omdat deze provincie als zogenaamd achterstandsgebied met Europees subsidiegeld bedrijven wist te verleiden.

Waaraan Inditex de 2,9 miljoen euro uit de pot Strategische projecten van de provincie gaat besteden is niet bekend. Daar hebben de partijen het in een later stadium over. Overigens moet het Spaanse bedrijf nog een officiële subsidieaanvraag indienen, waar Provinciale Staten over moeten besluiten.

'Geen korting'

Het Spaanse concern neemt in Lelystad 35 van de 100 beschikbare hectares af en heeft een optie op nog eens 16 hectare. Met de bouw van het distributiecentrum is een slordige 100 miljoen euro gemoeid. Tegen welke prijs Inditex de grond heeft verworven wordt niet bekend gemaakt.

Eerder gaf Lab-directeur Rob Verhoeff in het FD aan dat Inditex geen korting heeft gekregen en een marktconforme grondprijs heeft betaald. De gemeente Lelystad hanteert voor bedrijventerreinen grondprijzen vanaf 63 euro per vierkante meter. Voor 35 hectare komt dat uit op minimaal 22 miljoen euro.

De gemeente Lelystad wil het concern welkom heten door versneld te investeren in de infrastructuur in het gebied, maar verstrekt geen subsidie.

Flevoland