Volledig scherm
Herten in de Oostvaardersplassen. © ANP

Flevoland schiet herten Oostvaardersplassen pas af na akkoord rechter

De provincie Flevoland begint pas met het afschieten van ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen als de rechter heeft bepaald of het mag. 

De Faunabescherming heeft de rechter om een voorlopige voorziening gevraagd om te voorkomen dat edelherten worden doodgeschoten terwijl daar nog veel bezwaren tegen zijn. De zaak dient op 5 november.

Flevoland wilde rond 1 november met het afschot starten, als de bronsttijd van de edelherten voorbij is. Rond die tijd telt gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer ook hoeveel herten er nu precies in de Oostvaardersplassen rondlopen. Er mogen 490 edelherten in leven blijven.

De Faunabescherming is tegen het afschot. Volgens de organisatie is afschieten in strijd met de wet, aangezien edelherten beschermd zijn.

Het aantal grazers in de Oostvaardersplassen is veel te groot geworden. Ze vreten het Europese vogelreservaat helemaal kaal. Afgelopen winter ontstond veel ophef omdat de dieren onvoldoende te eten hadden. Flevoland gaat in het voorjaar ook 180 konikpaarden verhuizen.

Flevoland