Volledig scherm
Flevolandse gemeenten hebben voldoende woningen gevonden voor statushouders. © anp

Flevolandse gemeenten op schema met huisvesten statushouders

Flevolandse gemeenten liggen goed op schema met het huisvesten van statushouders. Samen hebben ze in de eerste helft van dit jaar 241 statushouders aan een woning geholpen. Provincie Flevoland is als toezichthouder tevreden over het resultaat, zo blijkt uit een toelichting bij de halfjaarlijkse rapportage.

Zowel Noordoostpolder en Urk als gemeente Lelystad lopen zelfs vooruit op de planning. Ze sloten vorig jaar al af met een dikke plus en dat is nu nog steeds zo. In de eerste helft van dit jaar bracht Lelystad 34 statushouders onder, 15 meer dan moest. NOP loopt met 23 statushouders met 8 voor op de planning en Urk bracht er 4 meer onderdak dan de vereiste 18 statushouders.

Geweigerd

Gemeente Almere loopt flink achter. Ze hielp 117 statushouders aan een woning, 36 minder dan gepland. Deze gemeente had er last van dat woningcorporatie Goede Steden drie maanden lang heeft geweigerd woningen beschikbaar te stellen vanwege een geschil met het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA). Provincie Flevoland beschouwt dit als een verzachtende omstandigheid.

Ook Dronten bleef 4 statushouders achter op de planning. Als reden heeft de gemeente aangevoerd dat ze moeite had een zeer groot gezin onder te brengen omdat er geen passende woning voor te vinden was.

Weggewerkt

Zowel voor Almere als Dronten geldt dat de achterstand in augustus is weggewerkt. 

Flevoland