Volledig scherm
PREMIUM
Edelherten in de Oostvaardersplassen.

Gedeputeerde Hofstra over afschieten herten Oostvaardersplassen: 'Geloof mij, zwaar besluit'

Meer dan duizend edelherten worden vanaf eind oktober afgeschoten in de Oostvaardersplassen, om het 'evenwicht' in het gebied met te veel grote grazers terug te brengen. De Flevolandse gedeputeerde Harold Hofstra licht toe.

Een situatie zoals afgelopen winter, toen ruim drieduizend dieren stierven door kou en voedselgebrek, wilde niemand meer. Nu moeten ook gezonde edelherten dood, als preventieve maategel. Was uitplaatsing van deze dieren naar elders geen optie?

„We hebben hier naar laten kijken. De commissie Van Geel (die eerder keek naar de toekomst van de Oostvaardersplassen, red.) concludeerde al dat afschot de beste optie is, omdat transport van edelherten veel stress met zich meebrengt en de dieren moeilijk te vangen zijn. Op dat rapport hebben we nog een soort second opinion gevraagd bij de Raad voor Dierenaangelegenheden. Die concludeert hetzelfde. Ook omdat het het onzeker is of de dieren op een nieuwe locatie niet worden opgejaagd of afgeschoten. Geloof mij, het was een zwaar besluit."

  1. Dilemma voor zwangere in Lelystad: thuis bevallen of toch (ver weg) in het ziekenhuis?
    PREMIUM
    Oproep

    Dilemma voor zwangere in Lelystad: thuis bevallen of toch (ver weg) in het ziekenhuis?

    De een ziet er tegenop om met weeën in de auto te stappen naar Harderwijk of Almere en gaat dus maar voor een thuisbevalling. De ander vindt dat onveilig en kiest op voorhand voor een ziekenhuisbevalling. Vrouwen in Lelystad staan voor een dilemma nu de afdeling verloskunde in hun woonplaats dicht is, zeggen vroedvrouwen in de stad. Gebrek aan geld en vervoer zijn voor sommigen bijkomende problemen. ‘Mensen denken dat ze tijdens de bevalling nog met de trein naar Almere kunnen‘.

Flevoland