Vliegverkeer bij vliegveld Teuge.
Volledig scherm
Vliegverkeer bij vliegveld Teuge. © Kevin Hagens

Geen alternatieve vliegroute, toekomst Teuge lijkt kansloos

Het overleg tussen Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en haar Europese collega’s van Eurocontrol over de alternatieve vliegroute van Teuge Airport heeft geen positieve uitkomst opgeleverd voor het Gelderse vliegveld. 

Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma woensdagavond aan de Tweede Kamer stuurde. Ze schrijft dat er afgelopen dagen twee gesprekken hebben plaatsgevonden tussen LVNL en Eurocontrol waarin samen is gekeken naar de alternatieve Teuge-route. Het eindoordeel is dat deze route het vliegverkeer van Schiphol hindert. Dijksma blijft daarom bij haar mening dat het Teuge-alternatief niet acceptabel is.

Een vertrekroute van Lelystad Airport kruist pal over Teuge, waardoor het daar gevestigde Nationaal Paracentrum moet verhuizen naar een andere locatie in Nederland. Daarmee verdwijnt de helft van de jaaromzet van ‘Teuge’ en komt de toekomst van het vliegveld tussen Apeldoorn en Deventer in acuut gevaar.

Reële optie 

Eind augustus kwam vliegvelddirecteur Meiltje de Groot daarom met een alternatieve vliegroute op de proppen die haar luchthaven spaart. Ze liet haar alternatief beoordelen door Eurocontrol, die stelde in eerste instantie dat het een reële optie is. Dat verraste Dijksma, die besloot Eurocontrol en LVNL samen naar de alternatieve route te laten kijken. De uitkomst is negatief voor Teuge.

Niet onder de indruk

Directeur van vliegveld Teuge Meiltje de Groot, reageert laconiek op de nieuwe brief van Dijksma. ,,Dit komt niet onverwacht en ik ben er ook niet van onder de indruk. Dijksma zegt al 2,5 maand hetzelfde en blijft bij haar standpunt tot ze in een andere richting gedwongen wordt, bijvoorbeeld door de Kamer."

Dat Dijksma in haar brief aan de Kamer herhaalt dat de alternatieve Teuge-route het Schipholverkeer hindert, had De Groot daarom kunnen uittekenen. ,,Dat dit alleen een probleem is bij ons alternatief klopt niet helemaal, want ook de route van het ministerie komt in aanraking met het Schipholverkeer. Dijksma vertelt de halve waarheid."

Positief

De Groot was bij één van de twee gesprekken tussen ministerie, LVNL en Eurocontrol ook zelf aanwezig, en ze kijkt daar met een positief gevoel op terug. Het is ook niet zo dat Eurocontrol zijn keutel intrekt, stelt De Groot. ,,Zij staan nog steeds achter hun rapport, ondanks de druk die vanuit het ministerie op Eurocontrol is uitgeoefend."

Flevoland