Volledig scherm
Het huidige luchthavengebouw van Lelystad Airport. © GinoPress B.V.

Geheim rapport: ‘Nieuwe prijsvechters naar Lelystad Airport’

Lelystad Airport zal een paar jaar na de opening als vakantieluchthaven voor een deel vollopen met nieuwe prijsvechters zoals Ryanair en Wizzair. Dat meldt de NOS op basis van een nog niet gepubliceerd rapport dat de omroep heeft ingezien.

De eerste jaren na de opening van het vakantievliegveld zal Lelystad Airport wel grotendeels vakantievluchten van Schiphol overnemen. Dat is precies zoals Lelystad Airport is bedoeld: dienen als overloopluchthaven van Schiphol.

Autonome groei

Een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder regeringspartijen CDA, ChristenUnie en D66, hebben tot nu toe altijd gezegd dat Lelystad Airport niet autonoom mag groeien. Dat betekent dat alleen airlines die vluchten op Schiphol opgeven vanaf Lelystad mogen vliegen. Nieuwe prijsvechters zijn niet gewenst op Lelystad Airport. Volgens het rapport zal dat laatste in de toekomst wél gaan gebeuren.

Al eerder was duidelijk dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat via de zogenoemde verkeersverdelingsregel (vvr) de deur voor nieuwe toetreders open had gezet. Deze vvr werd aanvankelijk twee keer afgeschoten door de Europese Commissie, maar nadat Van Nieuwenhuizen ook ruimte bood aan nieuwe airlines om vanaf Lelystad Airport te gaan vliegen ging Brussel overstag. De grote vraag is nu hoe de Tweede Kamer zich gaat opstellen. Blijft een meerderheid tegen autonome groei op Lelystad of gaan regeringspartijen als ChristenUnie en D66 toch overstag?

Vandaag ging luchtverkeersleiding alvast van start vanaf Lelystad Airport. Wanneer de vakantieluchthaven opent is nog onduidelijk. In ieder geval na april 2020.

Flevoland