Volledig scherm
Tractor waaruit een GPS-systeem is gestolen. © Politie Lochem

GPS-dieven duiken nu op in Flevoland, na eerdere inbraakgolf in de Achterhoek

In de nacht van woensdag op donderdag zijn bij meerdere agrarische bedrijven aan de Lisdoddeweg bij Lelystad GPS-systemen gestolen. De politie in Flevoland doet onderzoek en roept eventuele getuigen op hun informatie te delen. Ook zijn elders in de regio diefstallen gepleegd, zoals in het buitengebied van Dronten en in de Noordoostpolder. 

GPS-systemen en de bijbehorende schermen worden in de landbouw gebruikt om akkers en weilanden met precisie te kunnen bewerken en bemesten. Deze hoogwaardige systemen zijn meestal in bezit van loonbedrijven of grotere boerenbedrijven.

Onbekende man

Donderdagochtend rond kwart voor vijf belde een boer uit Lelystad 112 met de mededeling dat een onbekende man met een tas op zijn erf liep. Toen hij ging kijken, zag hij dat twee GPS-systemen van zijn tractoren waren gestolen. Agenten zetten de weg af en zochten met een politiehond naar de verdachte(n), maar troffen niemand aan. Naderhand bleek dat die nacht bij meerdere bedrijven in totaal zes systemen gestolen waren.

Gelderland

Een week geleden werden nog GPS-systemen uit landbouwvoertuigen gestolen in het buitengebied van Gorssel en Voorst. Eerder dit jaar kwamen al meldingen uit Zeeland en Noord-Brabant.

112 bellen

De politie roept boeren en burgers op meteen 112 te bellen als ze iets verdachts zien in de buurt van agrarische bedrijven of tractoren, zoals op vreemde plekken geparkeerde auto’s. In verband met sporenonderzoek adviseert de politie om niets aan te raken voordat agenten gearriveerd zijn. Tips zijn welkom via telefoon 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.

Flevoland