Volledig scherm
De oorzaak van de stroomstoring is nog onbekend, Liander doet hier onderzoek naar. © anp

Grote stroomstoring Flevoland voorbij

updateDe stroomstoring die vanochtend duizenden inwoners van Flevoland trof, is voorbij. Dat meldt netwerkbeheerder Liander. Alleen enkele windmolens hebben nog geen stroom, bedrijven en huishoudens wel. 

Duizenden inwoners van de driehoek Lelystad, Zeewolde en Almere zaten vanochtend urenlang zonder stroom. Heel Zeewolde werd getroffen. Daar stond een crisisteam klaar.  

Verdeelstation

De storing is volgens zegsman Jelle Wils van Liander ontstaan in een elektriciteitsverdeelstation in Zeewolde. ,,Dat is een vrij groot station, groter dan bijvoorbeeld een transformatorhuisje. Daarom was ook flink gebied getroffen.” Wat de oorzaak is, is onduidelijk. ,,Onze primaire aandacht ging uit naar het oplossen van de storing. Want het is behoorlijk koud vandaag. Daarna gaan we kijken wat de oorzaak is.”

De storing begon iets over acht vanochtend en eindigde rond kwart voor elf. Monteurs van Liander hebben een soort omleiding aangelegd, zodat de elektriciteit weer het getroffen gebied in ‘stroomt’. 

Bellen

Volgens Wils kwamen er ook meldingen binnen van mensen die niet of slecht kunnen telefoneren. ,,Het lijkt er op dat er ook een aantal zendmasten van telekomproviders uitgevallen was.” Of er schade is ontstaan door de grote storing, is onbekend. 

Flevoland