Heckrunderen in de Oostvaardersplassen.
Volledig scherm
Heckrunderen in de Oostvaardersplassen. © ANP

‘Haal heckrunderen nog deze zomer uit Oostvaardersplassen’

Stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen (SWDO) wil dat de heckrunderen nog deze zomer uit de Oostvaardersplassen worden gehaald. Om een ‘ellendige hongerdood’ te voorkomen.

Zelfs na de afgelopen ‘extreem zachte winter’ lijden de grote grazers in de Oostvaardersplassen honger, schrijft de stichting in een brief aan Provincie Staten. ‘Veel runderen verkeren door voedselgebrek in een zeer slechte conditie en er is sprake van ernstig lijden’. 

Ellendige hongerdood

Het zal er niet beter op worden, meldt de stichting. Deze zomer worden weer honderden kalveren en veulens geboren en kort daarop worden meer dan duizend koeien, merries en hindes gedekt. Bovendien besloot de rechter dat er dit jaar geen edelherten mogen worden afgeschoten. Waar moeten al deze dieren komende winter van eten? Zonder ingrijpen zullen ‘grote aantallen een ellendige hongerdood tegemoet gaan’, vreest de stichting.

Dringend verzoek aan de provinciale politiek, die over het beheer van de Oostvaardersplassen gaat: zoek een ander leefgebied voor de heckrunderen. Deze grazers delven het onderspit in de concurrentiestrijd met andere dieren. Met een beetje goede wil zijn in Flevoland geschikte gebieden te vinden, meent de stichting. Vorig jaar zijn ‘met veel moeite en hoge kosten’ konikpaarden naar Wit-Rusland en Spanje gebracht. ‘Het is niet raadzaam dit opnieuw te doen’. 

Flevoland