Volledig scherm
Foto ter illustratie. © videostill

Helikopterbedrijf uit Lelystad in de clinch met gemeente Utrecht: heli mocht dj niet ophalen

HeliCentre uit Lelystad ligt in de clinch met de gemeente Utrecht. Het helikopterbedrijf kreeg vorig jaar geen toestemming om een dj op te halen in Utrecht, waardoor de vlucht noodgedwongen geschrapt moest worden. En dat kostte geld. De zaak kwam vandaag voor de rechter.

Het conflict ontstond toen een helikopter van het bedrijf uit Lelystad vorig jaar toestemming wilde om te landen in de gemeente Utrecht. De gemeente vroeg om meer uitleg over de reden van die landing, maar daar wilde de directeur van HeliCentre niet aan. De directeur stelde alleen dat die gemeente een landing moest toestaan.

De gemeente wilde toch uitleg en weigerde daarom de vlucht, die blijkbaar bedoeld was om een dj op te halen en naar een festival te brengen. De gemeente zette ook direct een dwangsom van 50.000 euro op een volgende vlucht. Utrecht houdt commerciële helikoptervluchten zoveel mogelijk tegen.

‘Taxi’

In de rechtbank betoogde de jurist van HeliCentre vandaag dat een helikoptervlucht een taxi in de lucht is en geen evenement waar de burgemeester speciaal toestemming voor moet geven. HeliCentre is ervan overtuigd dat het bestemmingsplan helikopterlandingen toestaat. Het bedrijf zou helemaal geen toestemming hoeven te vragen. De gemeente ziet dat anders.

De rechter beslist over zes weken wie er gelijk heeft.

Flevoland