Aan boord van de Bounty.
Volledig scherm
PREMIUM
Aan boord van de Bounty. © Henri van der Beek

Help, de bruine vloot verzuipt! Maar wat verliezen we dan? Een dagje mee aan boord: ‘This is so Dutch’

videoCorona kielhaalt de bruine vloot. De oude zeilschepen, omgebouwd tot recreatieboten, ervaren weinig staatssteun. ,,Vloten zullen binnenkort failliet gaan.” Veel monumentale Nederlandse schepen verdwijnen dan uit het IJssel- en Markermeer. Wat verdwijnt er dan, wat is de charme van zo’n schip? Een dag op pad met Bounty.

 1. Van New York naar Lelystad, deze rabbijn heeft een missie: ‘We zijn hier niet voor een makkelijk leven’
  PREMIUM
  1

  Van New York naar Lelystad, deze rabbijn heeft een missie: ‘We zijn hier niet voor een makkelijk leven’

  Van het hectische New York naar het rustige Flevoland. Het is even wennen voor rabbijn Shneur Shusterman en zijn gezin. Probeer bijvoorbeeld maar eens koosjer voedsel te vinden in de polder. Shusterman heeft een missie: een joodse gemeenschap stichten in Lelystad. Eerst vanuit zijn woonkamer, uiteindelijk vanuit een synagoge - ook voor Dronten. ,,We zijn hier niet gekomen voor een makkelijk leven.’’
 2. Zeilende ‘Hollands Glorie’ ten onder door coronacrisis: ‘Er voltrekt zich hier een stille ramp’
  PREMIUM

  Zeilende ‘Hollands Glorie’ ten onder door coronacri­sis: ‘Er voltrekt zich hier een stille ramp’

  De Hollandse vloot dreigt te verdwijnen. Oude zeilschepen liggen stil en een overbruggingsfonds is volgens de vereniging en de grootste aanbieder van de chartervloot noodzakelijk om een stuk cultuur overeind te kunnen houden in de coronacrisis. ,,Zo belanden historische schepen straks bij het oud-ijzer", weet Pouwel Slurink, eigenaar van het in Lelystad en Kampen gevestigde Naupar.

Flevoland