Volledig scherm
© REUTERS

Historisch vliegtuig van Aviodrome onherstelbaar beschadigd na crash

Het historische vliegtuig van Aviodrome dat deze week neerstortte bij Pretoria in Zuid-Afrika, moet als verloren worden beschouwd en komt nooit meer naar Lelystad. ,,Er is geen enkele kans dat het nog hersteld kan worden.” Dat laat Lisette Kars van Aviodrome weten.

De Convair 340 zou deze maand naar Lelystad vliegen om daar te worden toegevoegd aan de vloot van Aviodrome. Maar door de crash is het toestel ‘total-loss’ verklaard, vertelt Kars. Delen van het vliegtuig tentoonstellen, is volgens haar niet aan de orde. ,,Ten eerste omdat al die onderdelen nog onderzocht worden door de Zuid-Afrikaanse luchtvaartautoriteiten. Maar ook omdat er nu een verschrikkelijke gebeurtenis aan gekoppeld is.”

Expert

De drie Nederlanders die in het toestel zaten en lichtgewond raakten, blijven nog even in Zuid-Afrika. Ze zijn samen met andere betrokkenen van Aviodrome, die er ook al waren, en de General Manager Serena van Kammen. Zij is na de crash naar Zuid-Afrika gevlogen om iedereen bij te staan. ,,Onze collectiebeheerder is daar ook. Die helpt de onderzoekers aan informatie over dit historische vliegtuig, omdat hij echt een expert is”, legt Kars uit. ,,Wanneer ze terugkeren naar Nederland, dat is aan henzelf. Wanneer ze er klaar voor zijn.”

  1. Dilemma voor zwangere in Lelystad: thuis bevallen of toch (ver weg) in het ziekenhuis?
    PREMIUM
    Oproep

    Dilemma voor zwangere in Lelystad: thuis bevallen of toch (ver weg) in het ziekenhuis?

    De een ziet er tegenop om met weeën in de auto te stappen naar Harderwijk of Almere en gaat dus maar voor een thuisbevalling. De ander vindt dat onveilig en kiest op voorhand voor een ziekenhuisbevalling. Vrouwen in Lelystad staan voor een dilemma nu de afdeling verloskunde in hun woonplaats dicht is, zeggen vroedvrouwen in de stad. Gebrek aan geld en vervoer zijn voor sommigen bijkomende problemen. ‘Mensen denken dat ze tijdens de bevalling nog met de trein naar Almere kunnen‘.

Flevoland