Volledig scherm
Drie dagen waren uitgetrokken voor de fraudezaak, maar nu is onduidelijk wanneer de rechtbank in Lelystad verder kan met de behandeling. © ANP

Hoofdverdachte miljoenenfraude Lelystad wordt onwel, behandeling rechtszaak uitgesteld

Hoofdverdachte Ali I. (35) uit Lelystad werd maandag onwel tijdens de eerste zittingsdag rond de miljoenenfraude die hij met twee anderen zou hebben gepleegd. Dat gebeurde direct nadat de officier van justitie de zaak had geopend. De zitting is daardoor voor onbepaalde tijd uitgesteld.

I., Pascal T. (47) en Yavuz K. (41) uit Lelystad hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zo’n anderhalf miljoen euro opgestreken met grootschalige fraude en oplichting. Ze hadden vier bloeiende nepbedrijven, waarmee ze andere ondernemers oplichtten.

Via een bedrijf dat zich richtte op sport en fitness konden ze bijvoorbeeld apparaten bestellen bij Johnson Health Tech, maar die niet werden betaald. Toen er een tweede keer werd aangeklopt bij hetzelfde bedrijf, werd er opnieuw geleverd, maar dit keer met trackers op de fitnessapparaten.

En wat de politie hoopte, lukte: de eerste levering door I. en consorten werd opgespoord in een sportschool in Lelystad, waar vervolgens een inval werd gedaan. Er werd toen voor 250.000 euro aan fitnessapparatuur, maar ook een dertigtal auto’s in beslag genomen.

Bedrog

De drie zouden nog meer leveranciers hebben opgelicht. Er werden onder meer bouwmaterialen, een mobiele airco, banden, automaterialen achterover hebben gedrukt. En voor 191.000 euro aan laptops, notebooks en tablets.

De politie kreeg de verdachten in het vizier na een onderzoek naar faillissementsfraude bij een uitzendbureau in Lelystad, waarvan I. de eigenaar was. De curator deed aangifte omdat zij vermoedde dat het faillissement was ontstaan door opzettelijk bedrog.

I. wordt naast de fraude dan ook verdacht van boekhoud- en merkenfraude en bezit van een vuurwapen. De rechtbank in Lelystad had deze week drie dagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. Na de onwelwording van I. zijn de zittingsdagen van dinsdag en woensdag afgelast. De rechtbank hoopt zo snel mogelijk verder te kunnen. Het is niet duidelijk hoe de hoofdverdachte er nu aan toe is.

Flevoland