Volledig scherm
Vliegveld Lelystad Airport. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT © ANP

Hoog Soeren schrikt van toekomstige herrie door Lelystad Airport

Ook Hoog Soeren heeft de strijd geopend tegen de omstreden nieuwe vliegroutes vanaf Lelystad Airport. De buurt- en belangenvereniging van het Apeldoornse dorp vraagt de Tweede Kamer te zorgen dat staatssecretaris Dijksma haar plannen terugdraait.

Secretaris Robert Tieskens van de belangenvereniging in Hoog Soeren constateert dat veel aandacht uitgaat naar de nadelige gevolgen voor vliegveld Teuge. Voor de geluidsbelasting op de strook van Heerde tot Ede is amper aandacht, constateert hij. Toch is de impact enorm, zegt hij. ,,We zijn met vier man wezen luisteren in Baambrugge, waar, net als hier in een buitengebied, opstijgende vliegtuigen 1800 meter hoog vliegen, net als hier gaat gebeuren. Sindsdien maken we ons echt zorgen'', zegt hij.

Gezamenlijk verzet 

Aan de zeven 'Lelystad-woordvoerders' in de Tweede Kamer schetst zijn vereniging wat de gevolgen zijn. ,,Laat de Veluwe niet in de steek, keur de huidige plannen af'', wordt daarbij gevraagd. Tieskens' vereniging overweegt samen met bewegingen in Heerde en Epe een stichting op te richten om gezamenlijk verzet te bieden.

Volgens Tieskens gaat ook de westkant van Apeldoorn grote overlast ondervinden van de te verwachten stroom vliegtuigen. Hij verbaast zich dat de wijkraden daar nog niet in actie zijn gekomen tegen de nieuwe vliegroutes.

Flevoland