HoogOverijssel blijft waakzaam na toezeggingen Dijksma

Actiecomité HoogOverijssel is verheugd dat staatssecretaris Sharon Dijksma per direct begint met de herindeling van het luchtruim boven Nederland. Hierdoor vliegen de inkomende en uitgaande toestellen over een paar jaar, als het drukker wordt op Lelystad Airport, waarschijnlijk veel hoger boven de oostelijke provincies dan de eerstkomende paar jaar het geval is. ,,We herkennen de goede intenties, maar acties blijven noodzaak voor een goede uitkomst”, zegt Gea de Wit-Verweij van het actiecomité.

Lelystad Airport start in 2019 als vakantievliegveld. Omdat het luchtruim boven Nederland overvol is, werd bij Lelystad gekozen voor relatief lage vliegroutes op minimaal 6.000 voet (1,8 kilometer) boven Oost-Nederland. Daarover is de grote onrust ontstaan. De Wit-Verweij: ,,Wij zien in de toezegging van Dijksma een erkenning van onze claim dat grote delen van Oost- en Noord-Nederland te maken krijgen met aanzienlijke milieueffecten als gevolg van het vliegen van en naar Lelystad Airport. Wij lezen het zo: Den Haag vindt onze angst voor een verslechtering van de kwaliteit van onze leefomgeving en Nationale Parken gegrond.”

Milieueffecten 

Het actiecomité blijft er daarom voor pleiten dat op korte termijn de milieueffecten en de economische effecten van de lage vliegroutes worden onderzocht. Dat is vooralsnog nooit gebeurd.

De actievoerders zijn blij dat Dijksma donderdag in een gesprek met bestuurders uit Oost-Nederland de toezegging deed alle feiten in een ‘factsheet’ op papier te zetten. Zo wordt duidelijk wat de effecten voor de regio zijn van het over razende vliegverkeer. ,,Welke piekgeluiden mogen we verwachten als wij en onze recreanten op zaterdagmorgen een natuurwandeling maken over de Holterberg?”, zegt Leon Adegeest van HoogOverijssel. ,,Welke depositie van stikstof krijgen agrariërs voor hun kiezen? Hierover leven in de wijde omtrek steeds grotere zorgen. Zorgen die niet als sneeuw voor de zon verdwijnen.”

HoogOverijssel blijft daarom doorgaan met acties. ,,Wij blijven keihard werken om er voor te zorgen dat het rijk al zijn beloften en intenties nakomt”, zegt De Wit-Verweij. ,,Wij zijn niet tegen vliegen van en naar Lelystad Airport. Wij zetten ons als regionaal burgerinitiatief keihard in voor het belang van onze leefomgeving, de natuur en de regionale economie.”

Flevoland