Volledig scherm
Bijvoeren van dieren in de Oostvaardersplassen is niet toegestaan. © anp

Illegaal bijvoeren dieren Oostvaardersplassen opnieuw begonnen

Actievoerders zijn weer begonnen met het bijvoeren van de dieren in de Oostvaardersplassen. Volgens Staatsbosbeheer is er nog helemaal geen reden om bij te voeren. Als voerploegen worden betrapt in niet voor publiek toegankelijke gebieden, zal de dienst optreden, aldus een woordvoerder donderdag.

De voerploegen, die zich hebben verenigd in Code Rood, zeggen dat bijvoeren noodzakelijk is om de grote grazers deze winter in een redelijke conditie te houden. Vorig jaar liep het bijvoeren uit op rellen. Later in het jaar heeft de provincie Flevoland nieuw beleid voor de Oostvaardersplassen vastgesteld, waarin de zorg voor de grazers in de toekomst anders is geregeld. Er gaan ook 180 konikpaarden en 1830 edelherten verdwijnen uit het gebied.

Staatsbosbeheer gaat bijvoeren bij extreem winterweer of als er voedseltekort ontstaat. ,,Nu is er nog genoeg natuurlijk voedsel’', zegt de woordvoerder. Volgens Staatsbosbeheer ligt er ook illegaal hooi in afgesloten rustgebieden. ,,Daarvoor moeten de voerders een spoorlijn oversteken. Dat is altijd zeer onverstandig’', waarschuwt de dienst.

  1. Lelystad betaalt ineens niet meer het meest aan wachtgeld voor oud-wethouders

    Lelystad betaalt ineens niet meer het meest aan wachtgeld voor oud-wethouders

    Lelystad is alweer koploper af als het gaat om wachtgeldbetalingen aan oud-wethouders. Maandagochtend beweerde EenVandaag nog van wel, maar de hoofdstad van provincie Flevoland overlegde andere cijfers over de periode 2014 tot en met 2018. Volgens de nieuwe cijfers ontvingen zes oud-wethouders de laatste vijf jaar geen 1,8 miljoen euro (zoals EenVandaag beweerde), maar ‘slechts’ één miljoen. Het bericht is inmiddels rechtgezet.

Flevoland