Volledig scherm
Gebouw van St Jansdal, voorheen MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad . © Foto Freddy Schinkel

Inspectie en curatoren failliete ziekenhuis Lelystad naar rechtbank in strijd om informatie

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd belanden in de rechtbank tegenover de curatoren Alice van der Schee en Frank Nowee van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. De Inspectie heeft de curatoren een last onder dwangsom opgelegd omdat ze weigeren informatie af te geven. De curatoren stappen naar de rechter om dat aan te vechten. 

De last onder dwangsom, die al op 23 augustus is opgelegd, bedraagt 5000 euro per dag, met een maximum van 50.000 euro. De inspectie onderzoekt of er gebruik is gemaakt van onbehoorlijke financiële constructies bij MC IJsselmeerziekenhuizen, voor het faillissement in handen van de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter. 

Vorderen

Voor dat onderzoek heeft de inspectie informatie van de curatoren, werkzaam bij Van Benthem & Keulen Advocaten in Utrecht, nodig; zij beheren de administratie van het failliete ziekenhuis.  De inspectie mag zulke informatie opvragen en desnoods vorderen. Dat verplicht de curatoren om de gevraagde gegevens te verstrekken. 

Weigeren

De curatoren hebben laten weten niet mee te zullen werken aan de vordering. Daarom heeft de inspectie vorige maand een last onder dwangsom opgelegd. De curatoren hebben daar volgens de Inspectie bezwaar tegen gemaakt; dat heeft voor de dwangsom een opschortende werking. De bestuursrechter moet dan binnenkort een besluit nemen over of de dwangsom terecht is. 

Van Manen

Eerder al, weigerden de curatoren informatie af te geven aan de commissie-Van Manen die in opdracht van zorgminister Bruins een ander onderzoek doet naar het faillissement van het ziekenhuis in Lelystad en Emmeloord, vorig najaar. Bruins liet toen weten met de curatoren in gesprek te willen gaan. Curatoren Van der Schee en Nowee waren donderdagmiddag niet bereikbaar voor een reactie. 

Flevoland