Volledig scherm
Inboedel van de failliete IJsselmeerziekenhuizen staat in de hal van het veilinghuis Troostwijk te wachten op een koper, afgelopen februari. © ANP

Inspectie verliest slag van curatoren IJsselmeerziekenhuizen

De curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen hoeven een aantal bankafschriften en documenten voorlopig niet af te staan aan de Inspectie voor Gezondheidszorg. De Raad van State blokkeerde donderdag tijdens een rechtszaak over de nasleep van de IJsselmeerziekenhuizen een dwangsom die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) aan de curatoren van het failliete ziekenhuis hadden opgelegd om die informatie alsnog binnen te krijgen. 

Met de dwangsom wilde de IGJ de curatoren dwingen alle relevante informatie rond het faillissement van de zorginstelling zo snel mogelijk te delen met de inspectie. Die doet momenteel onderzoek naar de achtergronden van het geruchtmakende faillissement, bijna een jaar geleden.

Spoed

Rechter en staatsraad Nico Verheij deed donderdag direct uitspraak na een zitting waarbij de IGJ en curatoren diametraal tegenover elkaar stonden. De staatsraad zei in deze spoedprocedure de curatoren het voordeel van de twijfel te geven. Volgens Verheij gaat het om een ingewikkelde kwestie over de vraag wie bevoegd is om welke informatie van het failliete ziekenhuis te beoordelen. Dat kan niet even in een spoedprocedure worden bepaald, daar is meer tijd voor nodig, zei de staatsraad, die niet goed snapte waarom de inspectie zo’n haast heeft om alle informatie zo snel mogelijk boven tafel te krijgen. 

Openbaar

Bovendien kan informatie maar één keer worden overlegd of openbaar gemaakt. Dat is dan niet meer terug te draaien als later tijdens een bodemzaak blijkt dat de informatie niet aan de Inspectie overlegd mocht worden, aldus de staatsraad. Overigens gaven de curatoren aan nog minstens tot eind 2020 nodig te hebben om de failliete boedel van de IJsselmeerziekenhuizen af te handelen.

Uitvissen

De IGJ wil zo snel mogelijk inzage in een groot aantal documenten, notulen, bankafschriften en verslagen om inzicht te krijgen in wat er allemaal is misgegaan bij de IJsselmeerziekenhuizen. Ook wil de inspectie uitvissen of de verantwoordelijke bestuurders en toezichthouders financiële malversaties hebben begaan. De curatoren zijn daar fel op tegen, bleek tijdens de rechtszaak in Den Haag. De raadsman van de curatoren van MC IJsselmeerziekenhuizen BV hamerde er op dat het overleggen van allerlei gevoelige financiële informatie aan de Inspectie in strijd is met de faillissementswet en de wet- en regelgeving op het gebied van de zorginstellingen en het toezicht daarop (Wkkgz en WTZi). De curatoren vinden dat zij alleen door de wetgever als verantwoordelijk instantie zijn aangewezen om een failliete boedel af te handelen.

Crediteuren

Daarbij staan belangen van crediteuren (schuldeisers) en de boedel voorop. De curatoren vinden dat ze dat in alle rust moeten kunnen afhandelen en willen niet in de wielen worden gereden. De curatoren menen dat de IGJ alleen actief toezicht kan houden op instellingen die daadwerkelijk zorg verlenen. De IJsselmeerziekenhuizen doen dat niet meer, en zijn te vergelijken met elk ander failliet bedrijf. De woordvoerster van de inspectie benadrukte dat er een groot publiek belang mee is gemoeid om uit te zoeken wat er mis is gegaan, wie daarvoor verantwoordelijk zijn en welke lessen daaruit getrokken kunnen worden. Door de uitspraak zal de IGJ even geduld moeten hebben. Eerst gaat de minister van Volksgezondheid nog een hoorzitting over de bezwaren van de curatoren beleggen en daarna volgen nog meer procedures met waarschijnlijk uiteindelijk een uitgebreide bodemzaak bij de Raad van State. Eerder al, weigerden de curatoren informatie af te geven aan de commissie-Van Manen die in opdracht van zorgminister Bruins een ander onderzoek doet naar het faillissement van het ziekenhuis

  1. Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg
    PREMIUM

    Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg

    De lobby voor de Lelylijn, een spoor van Lelystad naar Groningen, krijgt op maandag 2 december een vervolg met een groots opgezet congres in Drachten. Zo’n vijftig bestuurders van gemeenten en provincies in Noord-Nederland en rond 500 andere belangstellenden worden er verwacht. Het congres is vooral bedoeld om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en een gezamenlijk standpunt te formuleren, zegt wethouder Anjo Simonse van Noordoostpolder.

Flevoland