Volledig scherm
PREMIUM
Een lege gang in het ziekenhuis in Lelystad. Inzet: acteur Marc Klein Essink (l) in de soapserie Medisch Centrum West. De populaire tv-serie werd opgenomen in het Lelystadse ziekenhuis. © Foto Freddy Schinkel/ANP. Montage: de Stentor

‘John de Mol redde met soapserie Medisch Centrum West het ziekenhuis in Lelystad’

reconstructie | videoIntriges, ruzies en een eindeloze reeks foute besluiten. De populaire tv-soap ‘Medisch Centrum West’ werd jarenlang in de inmiddels failliete IJsselmeerziekenhuizen in opgenomen. De camera’s van de soapserie hadden net zo goed het echte leven binnen de hospitalen kunnen filmen. Ook daar ging het van rel naar rel. Een reis door bijna veertig jaar historie van de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. Met meer slechte dan goede tijden.

Het heeft even geduurd. Maar eindelijk, ein-de-lijk openen de deuren van het ziekenhuis in Lelystad. Een eigen ziekenhuis voor een stad die enorm zal groeien, zo luidt de verwachting. Oké, de plannen - die al een jaar of tien eerder op tafel waren gekomen - zijn wat bijgesteld. Niet meer ruim 600 ziekenhuisbedden, maar 252. Nog steeds een behoorlijk aantal.

Belangrijker nog is de compleet nieuwe werkwijze. Lelystad gaat het anders doen dan al die andere, ‘ouderwetse’ ziekenhuizen. ,,Dit zou de zorg totaal gaan veranderen”, herinnert emeritus hoogleraar Doeke Post uit Wezep, die in de jaren 80 als medewerker van een zorgverzekeraar met grote regelmaat in het hospitaal komt. Het idee is simpel: in de directie van het ziekenhuis zitten geen medici meer; de medisch specialisten zijn in loondienst en werken dus niet - zoals dan gebruikelijk - in een maatschap.

 1. VVD'er Schopman schaamt zich voor zijn IQ-tweet: ‘Dit is een erg pijnlijke rollercoaster’

  VVD'er Schopman schaamt zich voor zijn IQ-tweet: ‘Dit is een erg pijnlijke rollercoas­ter’

  Voormalig VVD-raadslid in Lelystad Bart Schopman heeft spijt van de tweet over Forum voor Democratie en PVV die hij zondag plaatste. Schopman twitterde dat potentiële stemmers van de PVV en FvD een laag IQ hebben en dat leidde tot een breuk tussen hem en de liberale partij. Schopman gaat zelfstandig verder als raadslid. ,,De afgelopen dagen waren een pijnlijke rollercoaster. Ik schaam me voor die tweet.’’
 2. Horizon helpt ondernemers Flevoland grenzen te verleggen
  PREMIUM

  Horizon helpt onderne­mers Flevoland grenzen te verleggen

  Ondernemers in Flevoland kunnen de komende tijd een bezoek verwachten van een ‘groeimakelaar’, die komt vragen welke problemen ze ondervinden en waar ze behoefte aan hebben. Het is een initiatief van de nieuwe regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon, dat werk wil maken van de groei van bedrijvigheid in Flevoland. Samen met andere nieuwe initiatieven moet dat leiden tot meer welvaart en meer banen in Nederlands jongste provincie.

Flevoland