Volledig scherm
Rechtbank Schiphol. © ANP

Justitie eist 18 jaar tegen Dilshad K. uit Lelystad na ‘dubbele moordpoging uit eerwraak’

De officier van justitie in de streng beveiligde rechtbank in Schiphol heeft achttien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 28-jarige Dilshad K. uit Lelystad wegens een dubbele poging tot moord. Zijn doelwitten waren zijn eigen zus en haar vriend.

Volgens het OM is eerwraak de achtergrond van de schietpartij, die anderhalf jaar geleden bij de rechtbank in Lelystad plaatsvond. De verdachte schoot op de vriend van zijn zus. Het stel moest getuigen in de rechtbank. De schietpartij is gefilmd. Getuigen zagen dat K. zijn zus daarna vijf minuten onder water hield.

Quote

Ik heb de eer van de familie geschonden en daarom moet ik dood

zus van verdachte

De zus is ervan overtuigd dat haar familie boos is omdat zij niet met een Irakees omgaat maar een andere partner heeft gekozen. ,,Ik heb de eer van de familie geschonden en daarom moet ik dood. Ik heb levenslang en dat zou hij ook moeten krijgen”, zei de zus in de rechtbank.

Toevallig

De verdachte houdt vol dat hij toevallig zijn zus en haar vriend tegenkwam. Op de zitting herhaalde hij dat hij spijt heeft wat hij zijn zus heeft aangedaan. Hij zei ook dat de zus voor helemaal niemand bang hoeft te zijn. 

De officier ziet dat anders. Getuigen zagen dat de 28-jarige Dilshad K. urenlang stond te wachten bij het station in Lelystad. Hij schoot direct. Hij wist dat ze in de rechtbank moesten zijn en hij bleef zijn zus onder water houden. Gelukkig was het water te koud en haperde zijn pistool anders waren ze allebei dood geweest, besloot de officier.

Motorclub

Advocaat Aytekin Taner zag geen voorbedachten rade. Hij wees erop dat K. eerder bedreigd en beschoten is door de vriend van zijn zus die lid is van een criminele motorclub. De advocaat betoogde verder dat er geen aanwijzingen zijn dat de ruzie iets met religie te maken heeft. Hij zag wel bewijs voor poging tot doodslag, omdat de verdachte zelf heeft bekend dat hij heeft geschoten. De advocaat vond een straf van maximaal 5 jaar passend.

De uitspraak is op 26 juni. 

  1. Lot VVD-raadslid Lelystad nog onbeslist  na omstreden tweet

    Lot VVD-raads­lid Lelystad nog onbeslist na omstreden tweet

    Nog steeds is niet bekend wat er gaat gebeuren met VVD-raadslid Bart Schopman uit Lelystad. De VVD in Lelystad en Schopman maken gebruik van een 'afkoelingsperiode’, nadat de laatste een omstreden tweet de wereld instuurde. Dat zegt Fractievoorzitter Dennis Grimbergen na een overleg dat hij maandagavond voerde met Schopman. Donderdag wordt bekend of en welke maatregelen volgen. Grimbergen: ,,Er zijn verschillende opties. Welke dat zijn ga ik niet zeggen.”

Flevoland