Volledig scherm
PREMIUM
De Stentor heeft een lijst met incidenten in gevangenissen in deze regio doorgespit. Daaruit bleek dat in de PI Lelystad zich elf ernstige incidenten hebben voorgedaan in 2019. Een jaar daarvoor waren dat er nog vijf. © Foto Freddy Schinkel

Kamer eist opheldering over verhoging incidenten in gevangenissen

De stijging van het aantal incidenten in gevangenissen zorgt voor onvrede bij Tweede Kamerleden. De SP en de PvdA gaan vragen stellen, het CDA wil met de minister in debat. Deze krant onthulde zaterdag dat het aantal gemelde incidenten in de PI Lelystad in 2019 meer dan verdubbeld is.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt deze signalen ‘zeer zorgelijk’. ,,Hier moet snel een debat over volgen. Ik zal dat aanvragen.’’ Ook de SP zegt bezorgd te zijn over de situatie in de gevangenissen. ,,De gevangenispopulatie wordt steeds complexer, de werkdruk voor personeel steeds hoger. De onveiligheid neemt toe. De minister kan dit niet langer negeren. Hij moet gaan staan voor de veiligheid van zijn personeel’’, zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen, die aankondigt hierover Kamervragen te gaan stellen.

Flevoland