Vliegveld Lelystad Airport.
Volledig scherm
Vliegveld Lelystad Airport. © ANP XTRA Lex van Lieshout

Lelystad Airport regelt eigen brandweer

Schiphol Group regelt zelf de brandweerzorg voor Lelystad Airport. De voorgenomen samenwerking met de Veiligheidsregio Flevoland gaat niet door. Die blijkt te duur te zijn.

Het idee was dat brandweerkorpsen in Flevoland verantwoordelijk zouden worden bij calamiteiten op de luchthaven. Hiervoor zou een nieuwe kazerne worden gebouwd, inclusief trainingslocatie en opleidingscentrum. Door de nieuwe kazerne gaat een streep. ,,We blijven de mogelijkheid om een regionale oefenplaats op de luchthaven te ontwikkelen verkennen", zegt Franc Weerwind, voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland en burgemeester van Almere.

De Schiphol Group wordt dus verantwoordelijk voor brandweerzorg op het nieuwe vliegveld. Zij krijgt wel hulp van Flevolandse korpsen. De vergaande samenwerking stond vanaf het begin onder druk. Gemeenten waren onderling verdeeld. De één zag er een gouden kans in, terwijl bijvoorbeeld Dronten vreesde dat kleinere posten gesloten zouden worden. Mochten de plannen doorgaan, dan zou dat alle Flevolandse gemeenten gezamenlijk 1,7 miljoen euro per jaar kostten.

Flevoland