'Lelystad' deukt vertrouwen in de overheid

Burgers in deze regio hebben nog maar bar weinig vertrouwen in de overheid. Dat komt vooral door de procedure voor de uitbreiding van Lelystad Airport, die als chaotisch en ondoorzichtig wordt gezien. Kersvers minister Cora van Nieuwenhuizen wil het vertrouwen terugwinnen. ,,Dossier Lelystad Airport staat bij mij bovenaan. Ik ben er iedere dag een paar uur mee bezig.”

Uit een representatieve steekproef onder ruim 500 inwoners in het verspreidingsgebied van de Stentor blijkt dat burgers weinig vertrouwen hebben in de overheid. Mensen vinden dat de plannen voor het vliegveld zijn ‘doorgedrukt’ en dat er geen echte inspraak is. ,,Heel jammer dat er wantrouwen is ontstaan bij burgers en dat we fouten hebben gemaakt”, zegt Van Nieuwenhuizen, nadat de Stentor-hoofdredacteur Allard Besse haar de onderzoeksresultaten heeft aangeboden. ,,En als dat soort fouten naar buiten komen, dan denken mensen: hé, wat is hier aan de hand? Daar worden ze achterdochtig van en dat wakkert de zorgen alleen maar aan. Het zal tijd kosten om het vertrouwen terug te winnen.”

Fouten herstellen

Dat wil de minister doen door de gemaakte fouten - in onder meer de geluidsstudies van vliegveld Lelystad - te herstellen en door burgers veel meer bij de plannen te betrekken. ,,Ik heb donderdag een groep bewoners uit verschillende provincies ontvangen en hen gevraagd mij te adviseren over Lelystad Airport en de vliegroutes. Ik zal de belangen van de bewoners goed afwegen.”

Uit de steekproef blijkt verder dat 50 procent van de inwoners vindt dat de provincies Gelderland en Overijssel de belangen van deze regio slecht hebben verdedigd. Ook van de belofte dat de vliegtuigoverlast in de toekomst afneemt wanneer het luchtruim opnieuw is ingedeeld, geloven veel mensen (62 procent) niets.

Lelystad Airport opent in april 2019 als vakantievliegveld. Over de lage vliegroutes boven Oost-Nederland is veel onrust.   

Longread

Klik hier voor onze uitgebreide productie over Lelystad Airport en onze enquête. Bekijk onder andere de interactieve kaart met de verschillende vliegroutes, de video met voor- en tegenstanders en onze verslaggever Paolo Laconi geeft antwoord op 5 prangende vragen over Lelystad Airport.

Volledig scherm
Op Lelystad Airport zijn inmiddels de werkzaamheden begonnen voor de verlenging van de landingsbaan © anp

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Flevoland