Volledig scherm
Voorbeeld van een buurtpreventiebord. © Luc Lodder

Lelystad scoort hoog met WhatsApp-buurtpreventie

LELYSTAD - In Oost-Nederland zijn de meeste WhatsApp-buurtpreventiegroepen te vinden in de gemeente Lelystad. Er zijn daar 116 van die groepen, volgens de gegevens van de organisatie 'WhatsApp Buurtpreventie Nederland en België' (Wabp)

Ook hoog scoort de gemeente Zwolle met 81 van dergelijke groepen. Het werkelijke aantal zal hoger liggen, omdat het hierbij alleen gaat om bij Wabp gemelde groepen. Want volgens de cijfers van deze instantie zou de gemeente Epe maar 1 groep tellen, terwijl het in werkelijkheid om 20 groepen gaat. Aannemelijk is dat veel van deze groepen ontstaan uit waakzaamheid van buurtbewoners, maar dat het bestaan niet bij externe partijen gemeld wordt.

'Lelystad niet onveilig'
Dat er zoveel groepen zijn in Lelystad betekent niet dat de stad onveilig is, zegt een woordvoerder van de gemeente Lelystad. ,,We hebben hier gewoon hele actieve, betrokken bewoners. De misdaadcijfers dalen hier al jaren achtereen, dus nee, dat is de reden niet'', Zij vermoedt dat het beleid van de gemeente Lelystad om bordjes te verstrekken die op lantaarnpalen in de wijken gehangen worden wel in positieve zin meewerken. ,,Op onze site geven we inwoners informatie over hoe ze zo'n WhatsApp-buurtpreventiegroep kunnen opzetten en dat wij dan voor een bordje zorgen. En het kan ook zijn dat als mensen dergelijke bordjes in andere wijken zien hangen, ze dan denken 'dat willen wij ook'.''

Overzicht per plaats
Momenteel zijn er ruim 5.700 van dit soort groepen actief in Nederland, blijkt uit gegevens die dataplatform LocalFocus van WhatsApp Buurtpreventie (Wabp) heeft ontvangen. Op deze site kunnen initiatiefnemers hun groep aanmelden en beheren.In een WhatsApp buurtpreventiegroep houden buurt- of straatbewoners elkaar op de hoogte van onraad en mogelijke misstanden in hun omgeving. Vervolgens waarschuwen zij de politie. Volgens Jan Niessen, een van de initiatiefnemers van het in juni 2015 opgerichte Wabp, komen er "dagelijks 10 tot 15 nieuwe groepen bij".

Hier onder een overzicht van de hoeveelheid buurtpreventiegroepen in het gebied van de Stentor en daar onder een overzicht van de groepen in de gemeenten Lelystad en Zwolle.

Lelystad

Zwolle

Flevoland