Volledig scherm
De opening van Lelystad Airport als vakantieluchthaven is weer uitgesteld. © ROBIN UTRECHT

Lelystad ‘teleurgesteld’ nu opening vliegveld wéér is uitgesteld

Update,,Wij zijn zeer teleurgesteld dat de openstelling van Lelystad Airport voor groot handelsverkeer opnieuw, nu voor de derde keer, is uitgesteld”, dat zegt wethouder economische zaken Janneke Sparreboom van de gemeente Lelystad.

Ze reageert daarmee op het besluit van minister Cora van Nieuwenhuizen om het nieuwe vakantievliegveld nog niet te openen in april 2020.

Vertrouwen

Volledig scherm
Janneke Sparreboom © Gemeente Lelystad

Sparreboom geeft aan de problemen van de minister te snappen, maar zegt wel dat het vertrouwen opnieuw ‘zwaar op de proef’ wordt gesteld. ,,Uitstel betekent een pas op de plaats en nog iets langer geduld om de economische kansen die de luchthaven biedt te verzilveren. Hier in de regio, met de provincie Flevoland en de directie van Lelystad Airport, zorgen wij ervoor klaar te zijn om op elk gewenst moment in 2020 open te gaan.”
Sparreboom vertrouwt erop dat de rijksoverheid haar beloften nakomt. ,,Wij vertrouwen op afspraken die vier achtereenvolgende kabinetten aangaande uitbreiding van luchthaven Lelystad hebben gemaakt en ook in het nu geldende regeerakkoord zijn vastgelegd. Wij hebben goed gehoord en gelezen dat de minister voortvarend doorwerkt om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen.”

Voor gedeputeerde Jan de Reus (VVD) is het uitstel een domper. ,,We zijn hartstikke teleurgesteld, maar verwijten geven heeft geen enkele zin. Ik blijf positief. Lelystad Airport gaat gewoon open. Er is een regeerakkoord. Een dikke meerderheid in de Kamer is voorstander. Ik heb er alle vertrouwen in. Ik ga ervan uit dat het vliegveld voor 1 november 2020 open gaat.”

Vertrouwen

Ook bij actiegroep Lelystad Airport Moet Door zijn de druiven zuur. Bestuurslid Dirk Jan Verdoorn spreekt van ‘een teleurstelling’. ,,Met name omdat niemand in het traject het stikstofbesluit van de Raad van State had zien aankomen. Als ik zie dat momenteel vier ministeries druk zijn om te kijken hoe ze de gevolgen van dit besluit kunnen oplossen… Tja, heel Nederland ligt nu stil qua infrastructurele projecten. En als je ziet hoe duurzaam Lelystad Airport is gebouwd dan is het jammer dat we op dit punt zijn beland.”

Toch houdt Verdoorn vertrouwen. ,,Ik heb er honderd procent vertrouwen in dat Lelystad Airport gewoon open gaat. Ik kan me niets anders voorstellen dan dat de luchthaven in de loop van volgend jaar open gaat.”

Flevoland