Volledig scherm
Gemeente Lelystad is 'zeer teleurgesteld’ over het derde uitstel van de opening van Lelystad Airport voor groot commercieel verkeer. © ROBIN UTRECHT

Lelystad teleurgesteld over derde uitstel voor vliegveld

Begrijpen doet ze het ergens wel, maar toch is de gemeente Lelystad ‘zeer teleurgesteld’ over hernieuwd uitstel van de opening van Lelystad Airport voor de grote commerciële luchtvaart. Zo reageert wethouder Janneke Sparreboom (economische zaken) op de Kamerbrief van minister Cora van Nieuwenhuizen, waarin ze schrijft opening per 1 april volgend jaar niet langer haalbaar te achten.

Het uitblijven van goedkeuring vanuit Brussel voor een regeling die autonome groei van ‘Lelystad’ tegengaat en een uitspraak van de Raad van State over het terugdringen van stikstofuitstoot gooien roet in het eten. Een nieuwe datum voor openstelling heeft de minister niet kunnen noemen.

Geschonden

„Wij snappen de problematiek waarin de minister verkeert, maar ons vertrouwen is wel opnieuw geschonden”, aldus wethouder Sparreboom. „Uitstel betekent pas op de plaats en nog iets langer geduld om de economische kansen die de luchthaven biedt te verzilveren. Hier in de regio zorgen wij ervoor klaar te zijn om op elk gewenst moment in 2020 open te gaan.”

Waar tegenstanders hopen dat het tot definitief afstel zal komen, gaat Lelystad er van uit dat ‘de afspraken die vier achtereenvolgende kabinetten aangaande de uitbreiding van de luchthaven hebben gemaakt’ zullen worden nagekomen. „Wij hebben gehoord en gelezen dat de minister voortvarend doorwerkt om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen.”

Flevoland