Volledig scherm
HeliCentre in Lelystad vecht voor de bestuursrechter en verbod op een vlucht naar Utrecht aan.

Lelystads helikopterbedrijf mocht DJ niet ophalen

Een helikoptervlucht is een taxi in de lucht en geen evenement, waar de burgemeester speciaal toestemming voor moet geven.  Dat betoogde de jurist van het in Lelystad gevestigde HeliCentre donderdag bij de bestuursrechter. Dat helikopterbedrijf kreeg vorig jaar geen toestemming om een DJ op te halen in Utrecht. En het schrappen van vluchten, kost het bedrijf veel geld.

Die DJ moest naar een festival worden gevlogen. De directeur van het HeliCentre raakte in conflict met die gemeente omdat hij niet wilde uitleggen wat zijn helikopters daar moesten. De directeur meldde alleen aan dat die gemeente een landing moest toestaan.

De gemeente wilde toch uitleg en Utrecht weigerde daarom de vlucht met de DJ. De gemeente zette ook direct een dwangsom van 50.000 euro op een volgende vlucht. Die gemeente houdt commerciële helikoptervluchten zoveel mogelijk tegen.

Een helikoptervlucht is volgens de regels in Utrecht een evenement waarvoor de burgemeester toestemming moet geven. HeliCentre is ervan overtuigd dat het bestemmingsplan helikopterlandingen toestaat. Het bedrijf zou helemaal geen toestemming hoeven te vragen. De rechter beslist over 6 weken wie er gelijk heeft.

Flevoland