Volledig scherm
De opstelplek voor vliegtuigen bij de nieuwe terminal van Lelystad Airport. © Henri van der Beek

‘Maak van Lelystad Airport testplek voor elektrisch vliegen’

Maak van Lelystad Airport een testlocatie voor commercieel elektrisch vliegen. Daar pleit het Dronter GroenLinks-raadslid Paul Vermast voor. ‘Het is nú het moment om in te stappen’. 

Vermast is, net als zijn partij, een fel tegenstander van de uitbreiding van Lelystad Airport tot vakantievliegveld. Maar een luchthaven waar louter elektrische vliegtuigen opstijgen en landen, ziet hij wel zitten. ‘Het kan er mogelijk voor zorgen dat ik nog eens een groot pleitbezorger van Lelystad Airport ga worden’, schrijft hij op zijn website. 

Gouden kans

Nederland blijft ‘dramatisch’ achter op het gebied van elektrisch vliegen, aldus Vermast. ‘Hier ligt een gouden kans’. Zijn idee: stop met de plannen voor een ‘fossiele luchthaven’ in Lelystad. En probeer samen met bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap een testlocatie voor commercieel elektrisch vliegen te ontwikkelen in Lelystad. Met als einddoel: de eerste luchthaven ter wereld waar alleen elektrisch -  en dus duurzaam - wordt gevlogen. 

Gemeenten, provincie en het Rijk moeten samen lef tonen, vindt Vermast. ‘Vanuit heel Europa kunnen maatschappijen diensten onderhouden met Lelystad.’ Pionieren in de polder, stelt het raadslid. ‘Het past bij Flevoland’. 

  1. Zweefvliegclub Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvlieg­club Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen ziet steeds meer deuren voor zich dichtslaan. Aan de plannenmakerij voor verhuizing naar de omgeving van Nunspeet moest plotseling een einde komen door een gewijzigd standpunt van de gemeente en daaroverheen een onverwacht bezwaar van de luchtmacht. Bovendien werd een bezwaar tegen de plaatsing van windmolens pal langs het eigen vliegveld verworpen. Een reëel alternatief voor de Flevolandse zweefvliegers lijkt er niet te zijn. „Na vijf jaar praten zijn we nog geen steek verder”, zegt voorzitter Joop Ramaekers.

Flevoland