Maarten van Rossem over de Batavia: ‘Laat dat schip toch zinken’

Niet iedereen schaart zich achter de operatie om de Batavia van de ondergang te redden. Als het aan Nederlands bekendste historicus Maarten van Rossem ligt wordt er geen cent gestopt in de restauratie van de Batavia. 

,,Ik ben eerlijk gezegd totaal verbaasd dat dat ding nu al verrot is. Onder veel tromgeroffel en tegen hoge kosten wordt er een replica gebouwd en vervolgens wordt ie 25 jaar lang zo verwaarloosd dat ie nu min of meer opgegeven moet worden. Naar mijn idee zijn de herstelkosten volledig buiten proportie. Doe het niet. Steek dat geld liever in de restauratie van echte scheepswrakken die een paar honderd jaar oud zijn. De Batavia is en blijft een replica.”

Van Rossem noemt miljoenen euro’s pompen in de restauratie van een replica ‘een beetje waanzin’. ,,Als ik er langer over nadenk vind ik het steeds gekker dat je dat ding eerst onder veel fanfare bouwt en vervolgens in elkaar laat lazeren. Ik zou zeggen: laat dat proces van in elkaar lazeren maar voortgaan totdat het zinkt. Dan kunnen we zien hoe het zich onder water als wrak ontwikkelt. Ook leuk.”

Volledig scherm
© Jitske Schols

Flevoland