Manege Lelystad heeft noodgedwongen twee maanden de deuren moeten sluiten na het ontdekken van het rhinovirus.
Volledig scherm
Manege Lelystad heeft noodgedwongen twee maanden de deuren moeten sluiten na het ontdekken van het rhinovirus. © Manege Lelystad

Manege Lelystad weer open na uitbraak rhinovirus: schade ruim een ton

Manege Lelystad is weer open nadat vijf paarden zijn overleden aan het rhinovirus. Er zijn nu geen paarden meer besmet. Het duurt nog wel even voordat alle paardrijlessen weer zijn opgestart. De schade voor de manage in Lelystad is ruim een ton.

In het weekend zijn alle 86 paarden in de manage getest of ze nog besmet waren. Maandag kwam het verlossende bericht: alle testresultaten waren negatief. Na twee maanden dicht te zijn geweest kan de manage weer open en er kunnen er weer lessen gegeven worden. ,,Woensdag is de eerste les. We moeten nog wat zaken regelen voordat alle lessen weer hervat kunnen worden. Alle paarden kunnen na acht weken niet meteen weer volop rijden”, vertelt een opgeluchte eigenaar en instructeur Karst van der Laan.

In quarantaine geplaatst

De paardenziekte brak medio oktober uit op de manege in Lelystad. Paarden zijn toen in quarantaine geplaatst. Het rhinovirus leidt tot verstopte haarvaatjes en dit kan leiden tot verlammingen. De ziekte is niet overdraagbaar van paard op mens.

,,Het is heftig”, zegt Van der Laan. ,,Naast vijf dode paarden hebben zeven paarden neurologische schade opgelopen met verschijnselen zoals een slappe staart of verlamming. Het is de vraag of ze er weer helemaal bovenop komen. De manege is 37 jaar open, maar zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. In het land zijn niet vaak zulke uitbraken.”

Om uitbraak van het rhinovirus in de toekomst te voorkomen wil de manage dat alle paarden worden gevaccineerd tegen dit virus.

Totale schadebedrag

De financiële schade voor Manege Lelystad is groot. Van der Laan denkt dat het totale schadebedrag uitkomt tussen de 100.000 en 120.000 euro. De calamiteitenverzekering  sluit schade als gevolg van het rhinovirus uit vanwege de potentiële grote omvang van de schade. De schade is onder meer groot doordat de lessen van ongeveer 500 personen niet konden doorgaan. ,,We hebben ook voorzorgsmaatregelen moeten nemen en de kosten van dierenartsen en medicijnen zijn hoog”, vertelt Van der Laan.

Er zijn in Lelystad verschillende acties gehouden om geld voor de manege op te halen. Een crowdfundingsactie heeft volgens Van der Laan 30.000 euro opgeleverd en een benefietdag bracht 3000 euro op. Een benefietavond, die donderdag zou plaatsvinden, is vanwege te weinig belangstelling geannuleerd. ,,Het schadebedrag kan niet volledig gedekt worden met die steun, maar hiermee is wel bewezen dat mensen nog iets voor elkaar over hebben.”

  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland