Volledig scherm
Illustratief beeld van patronen met lachgas, ballonnen en slagroomspuiten. © ANP XTRA

Mannen uit Lelystad slingeren over snelweg tijdens ‘drugsfeestje’ in auto: 16-jarige opgepakt

De politie heeft zondagavond een vroegtijdig einde gemaakt aan een ‘drugsfeestje’ van een paar jongens uit Lelystad. Het probleem was niet per se dat ze lachgas gebruikten in een auto, maar wél dat ook de bestuurder dit deed tijdens het rijden over de snelweg. En de mannen gingen nog een stap verder...

De politie kwam 's avonds in actie na een melding van een voertuig dat slingerend over de A6 bij Almere reed. Volgens de melder gebruikten meerdere inzittenden lachgas, inclusief de bestuurder.

Met meerdere eenheden werd naar de auto gezocht. Uiteindelijk wist de politie het voertuig ter hoogte van de Piet Heintunnel in Amsterdam aan de kant te zetten.

Drie cilinders

Tijdens de controle bleek dat een van de bijrijders nog altijd lachgas gebruikte, iets dat in Nederland niet strafbaar is. Wel strafbaar was het feit dat de 20-jarige bestuurder uit Lelystad onder invloed achter het stuur zat. Bovendien vervoerde de man met drie cilinders van elk twee kilo meer lachgas dan is toegestaan als particulier. De vereiste certificaten en condities die gelden voor het vervoer van gevaarlijke stoffen ontbraken.

De man mocht uiteraard niet meer verder rijden. En omdat de andere twee inzittenden pas 16 en 17 jaar waren, mochten ook zij niet op de bestuurdersstoel plaatsnemen. De politie drukte hen dan ook op het hart zich te laten ophalen.

Cocaïne

Maar een kwartier later bleek dat het drietal maling had aan die boodschap; de politie zag het voertuig alsnog rijden. Nu was de bestuurder de 16-jarige jongen, die eveneens uit Lelystad kwam. Hij werd aangehouden voor rijden zonder rijbewijs en het niet tonen van een identiteitsbewijs, waar hij twee bekeuringen voor ontvangt. Daarnaast bleek uit een speekseltest dat hij mogelijk cocaïne had gebruikt. Op het politiebureau in Amsterdam is daarop bloed afgenomen voor onderzoek.

Gezien de leeftijd van de jongen is er ook een zorgmelding gemaakt in het politiesysteem, die wordt doorgezonden aan Veilig Thuis, een adviespunt en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.

Lachgas

Lachgas is de gangbare naam voor distikstofmonoxide (N2O). Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte en (soms) sterke roes. Vaak gaat de gebruiker de omgeving anders zien en klinken geluiden anders. Iemand kan lacherig worden, vandaar de naam ‘lach’ gas.

Het wordt verkocht in kleine metalen patronen (om slagroom mee te maken). Het gas wordt vanuit patronen of cilinder in een ballon gespoten en vanuit de ballon geïnhaleerd.

Bron: Trimbos-instituut

  1. Werkloosheid Flevoland licht omhoog door aflopende contracten

    Werkloos­heid Flevoland licht omhoog door aflopende contracten

    Eind vorige maand waren 6728 Flevolanders - 3 procent van de beroepsbevolking - afhankelijk van een werkloosheidsuitkering. Dat waren er wel wat meer dan eind december, maar aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In de afgelopen twaalf maanden daalde het aantal uitkeringsgerechtigden met 14,2 procent. De daling van de werkloosheid in Flevoland gaat daarmee sneller dan het landelijk gemiddelde, blijkt uit cijfers van het UWV.

Flevoland