Een van de vijf eilanden van de Marker Wadden is toegankelijk voor publiek, de andere vier eilanden zijn voor de natuur. Het is in 2016 gestart op initiatief van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. Doel van het project is ecologisch herstel door verbetering van de bodem- en waterkwaliteit.
Volledig scherm
PREMIUM
Een van de vijf eilanden van de Marker Wadden is toegankelijk voor publiek, de andere vier eilanden zijn voor de natuur. Het is in 2016 gestart op initiatief van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. Doel van het project is ecologisch herstel door verbetering van de bodem- en waterkwaliteit. © Herre Stegenga

Marker Wadden bewijzen hun nut: waterkwaliteit omhoog en populaire broedplaats voor bedreigde vogels

Uit een eerste ecologisch onderzoek naar de aanleg van de Marker Wadden blijkt dat de voedingsstoffen in het Markermeer in de afgelopen twee jaar flink zijn toegenomen. Grote hoeveelheden insecten, watervlooien, algen en bedreigde diersoorten leven op en in het water rond de vijf kunstmatige eilanden bij Lelystad. ,,Het herstel van de natuur gaat sneller dan verwacht’’, vertelt Rita Oppenhuizen van Natuurmonumenten. 

Door de toename van voedingsstoffen in het water, zijn er grote hoeveelheden insecten en ander klein leven zoals algen, watervlooien en vislarven in het natuurgebied aanwezig, die op hun beurt weer voer vormen voor vogels en vissen. Oppenhuizen: ,,We zijn heel blij met deze eerste signalen. We zagen de ontwikkelingen natuurlijk zelf ook, maar dat onderzoekers dat beeld nu ook met data bevestigen is mooi. Een belangrijk doel van het project is natuurherstel in het Markermeer. Dat gebeurt veel sneller dan verwacht.’’ 

  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland