Volledig scherm

MC Groep teleurgesteld over ziekenhuizentest: ‘Wij verdienen meer’

LELYSTAD/EMMELOORD - De MC Groep, met ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord, is teleurgesteld over de 73ste plek in de AD Ziekenhuis Top 100. „Wij vinden dat we een hogere plek verdienen”, zegt woordvoerster Wendelien Eringa. „Deze positie doet geen recht aan de goede zorg die we verlenen.”

Vorig jaar stond de MC Groep op de 70ste plek. De ziekenhuizen scoren slecht op de lijst omdat ze twee belangrijke speerpunten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet genoeg aandacht geven: de zorg voor kwetsbare ouderen en de controle van voorgeschreven medicatie.

De AD-lijst kijkt dit jaar voor de eerste keer naar de controle van het medicijngebruik van patiënten. Het gaat daarbij om extra kwetsbare groepen: kinderen en senioren. Het ziekenhuis laat bij ontslag van kinderen en senioren de controle van medicijngebruik over aan de eigen apotheker van de patiënt. Volgens het ziekenhuis is dat in de regio onderling zo afgesproken.De inspectie wil echter weten of het ziekenhuis de informatie inderdaad altijd goed overdraagt aan de apotheker.

Een ander minpunt voor het ziekenhuis zijn de resultaten van borstkankeroperaties en het ziekenhuis plaatst in verhouding tot andere ziekenhuizen heel weinig pacemakers: slechts 49 per jaar. Daarmee bestaat de kans dat het medische team te weinig ervaring opdoet.

Dit laatste zegt eveneens niets over de verleende zorg, werpt Eringa tegen. Niettemin gaat de MC Groep werk maken van deze ‘aandachtspunten’, geeft ze aan. „Wij verwachten dat we volgend jaar op een betere plek staan.”

Flevoland