Volledig scherm
Appartementencomplex van Thomassen aan de Rode Klif in Lelystad. © Paolo Laconi

Meer onderzoek in Lelystadse ‘tbs-moord’

Verdachten Jan van K. (49) en Michel B. (35) waren beiden ter plekke toen in april de 72-jarige Gerrit Thomassen in zijn Lelystadse woning vermoord werd. Maar wie heeft het gedaan? Beiden, stelt Justitie. De verdachten geven elkaar de schuld. Extra onderzoek moet meer licht op de zaak werpen. 

Dat bleek woensdagmiddag bij een pro forma-zitting in de Lelystadse rechtbank. Van K. en B. worden verdacht van moord en diefstal met geweld. Thomassen werd in april dood gevonden in zijn appartement aan de Rode Klif. Hij bleek vermoord en beroofd. Gewurgd met een lint en bestolen van ketting, laptop, mobieltje, horloge, bankpas, kentekenbewijs van zijn auto en met de gestolen pinpas werd geld van hem ontvreemd.  Al gauw bleek de politie dat Van K. en B. bij het slachtoffer waren geweest en ze werden opgepakt.  De verdachten geven elkaar de schuld van de moord, zo bleek bij een eerdere zitting. 

Camerabeelden

Advocaat M. Pekkeriet van Jan van K. wil dat de politie op zoek gaat naar camerabeelden van pinbetalingen met Thomassens pas bij een aantal supermarkten kort na de moord. Daar zou uit blijken dat haar cliënt Van K. er niet bij aanwezig was en niet nauw samenwerkte met B. De Officier van Justitie zegde dat toe. 

Kliniek

Beide verdachten worden komende maanden naar het Pieter Baan Centrum gestuurd; bij de psychiatrische observatiekliniek worden verdachten zes weken onderzocht door gedragsdeskundigen om hun toerekeningsvatbaarheid te bepalen. Slachtoffer en verdachten hebben alle drie een tbs-verleden. B. staat nog steeds onder toezicht. 

Bewijs

Pekkeriet verzocht de rechtbank om haar cliënt op vrije voeten te stellen; de rechtbank wees dat af, vindt dat er voldoende bewijs is om hem voorlopig in voorarrest te houden. Dat besluit is mede gebaseerd op het feit dat er geld en goederen van het slachtoffer bij Van K. aangetroffen zijn. Op 10 december gaat de zaak verder met een regiezitting. 

Flevoland