Volledig scherm
© foto Bataviawerf

Minister: 'VOC-dag Bataviawerf niet kwetsend bedoeld'

De VOC-dag die 14 mei op de Bataviawerf in Lelystad werd gehouden, heeft kwaad bloed gezet bij de Tweede Kamerfractie van DENK. Tunahan Kuzu heeft zelfs Kamervragen gesteld aan minister Jet Bussemaker. Volgens hem zorgde dit evenement 'voor ophef' en maakte het 'bij veel mensen sentimenten los, die geen recht doen aan het verwerken van zwarte bladzijden uit de geschiedenis'.  

Minister Bussemaker antwoordt dat ze zich realiseert dat de geschiedenis van de VOC ook schaduwkanten heeft. Verder stelt ze dat de Bataviawerf met deze activiteitendag in het teken van de VOC 'geen enkele intentie had om groepen te kwetsen'.  Dat beaamt directeur Hans Maris van de historische werf volmondig. "Ik wil het iedereen naar de zin maken en zeker niemand kwetsen.  Dit was de vijfde keer dat we de VOC-dag hebben gehouden en we hebben nog nooit een negatieve reactie gehad. Het is met zo'n duizend bezoekers de drukst bezochte dag van het jaar."

Slavernij

Overigens stelt Maris dat er tijdens de VOC-dag wel degelijk aandacht is besteed aan het thema slavernij in een lezing. "Maar we zijn geen VOC-museum. We willen mensen vooral een leuke dag bezorgen. En aan de reacties van bezoekers te horen is dat gelukt."

Tijdens de VOC-dag liet de Bataviawerf de zeventiende eeuw herleven met vele historische karakters, ambachten en activiteiten op en rond de replica van het VOC-schip de Batavia. 

Mogelijk dat volgend jaar de VOC-dag niet meer op de evenementenagenda staat, maar dat heeft niets te maken met de kritiek vanuit de DENK-hoek . "De Bataviawerf gaat fuseren met Nieuw Land Erfgoedcentrum. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor nieuwe activiteiten."

Flevoland