Volledig scherm
Impressie van natuurgebied Trintelzand, gezien vanaf de kant van Noord-Holland. © Vista/Combinatie Houtribdijk i.o.v. Rijkswaterstaat

Natuurgebied in Markermeer krijgt er 155 hectare bij

Natuurgebied Trintelzand in het Markermeer wordt uitgebreid met nog eens 155 hectare. Het gaat grotendeels om droge zandplaten, om het gebied aantrekker te maken voor waterplanten, vissen en vogels.  

Dat meldt Rijkswaterstaat, uitvoerder van de plannen. De aanleg van Trintelzand is in 2017 begonnen. Dit natuurgebied ligt ter hoogte van Trintelhaven, een vluchthaven met een restaurant aan de Markerwaarddijk, en bestaat uit een moerasgebied met slib. 

De uitbreiding krijgt een ‘ander karakter’, aldus Rijkswaterstaat. De zandplaten ‘kunnen en mogen’ door wind en stroming veranderen. Stenen dammetjes bepalen de grens. Zo ontstaat een landschap met oevers waar planten kunnen groeien. Het is tevens een rustplaats voor watervogels. En er kunnen vissen komen om te paaien, meldt Rijkswaterstaat. 

Impuls

Na de uitbreiding beslaat Trintelzand 532 hectare, vergelijkbaar met zo'n 1000 voetbalvelden. Het natuurgebied is aangelegd om het dieren- en plantenleven in het Markermeer een impuls te geven. Net als de Marker Wadden, een stukje verderop. Trintelzand moet een kraamkamer voor vissen worden, die op hun beurt weer voedsel zijn voor watervogels. 

De aanleg van de zandplaten begint naar verwachting eind 2019. Rijkswaterstaat en de provincie Flevoland dragen de kosten en betalen respectievelijk 5,4 en 1,5 miljoen euro. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat zijn er geen plannen voor meer uitbreidingen. De Markerwaarddijk wordt tijdens de werkzaamheden niet afgezet. 

Flevoland