Lelystad Airport vanuit de lucht. De nieuwe vakantieluchthaven moet in principe in 2020 open.
Volledig scherm
Lelystad Airport vanuit de lucht. De nieuwe vakantieluchthaven moet in principe in 2020 open. © Foto Freddy Schinkel

‘Nee’ uit Brussel zet opening Lelystad Airport onder grote druk

De opening van het nieuwe vakantievliegveld in Lelystad dreigt opnieuw vertraging op te lopen. De Europese Commissie blokkeert regelgeving waarmee het ministerie vakantievluchten wil dwingen van Schiphol naar Lelystad Airport te verhuizen.

Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief die dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer is verstuurd. Afgelopen juli diende ze in Brussel de zogenoemde verkeersverdelingsregel in. Deze omstreden regelgeving moest het mogelijk maken dat vliegmaatschappijen met vakantievluchten vanaf Schiphol zouden verkassen naar Lelystad Airport. Zo wordt op Schiphol ruimte gecreëerd voor lucratievere intercontinentale vluchten. Een keiharde voorwaarde van de Tweede Kamer voor opening van de nieuwe vakantieluchthaven in de polder.

Geen goedkeuring

Brussel gaat, net als eerder dit jaar, niet akkoord met de verkeersverdelingsregel (VVR) van het ministerie. Omdat er nu geen zicht meer is op goedkeuring, heeft Van Nieuwenhuizen de verkeersverdelingsregel ingetrokken. In de Kamerbrief schrijft ze: ‘Ik ben in overleg met de Europese Commissie om te komen tot een aangepaste VVR die enerzijds recht doet aan het doel dat Lelystad Airport gaat functioneren als overloopluchthaven van Schiphol en anderzijds tegemoet komt aan de bezwaren van de Europese Commissie.’

Omstreden

De verkeersverdelingsregel was van meet af aan omstreden. Vooral omdat het op gespannen voet staat met de regels van de vrije markt. Omdat het in de praktijk lastig blijkt om vliegmaatschappijen te verleiden om hun stek op Schiphol op te geven en naar Lelystad te komen, wilde het ministerie met de verkeersverdelingsregel een stok achter de deur hebben om ze eventueel te dwingen. Daar gaat nu vooralsnog een streep door.

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger spreekt van ‘goed nieuws’. ,,De minister wordt voor de tweede keer teruggefloten door Europa: wat Nederland wil mag niet. De plannen voor het vakantievliegveld staan op losse schroeven, want dit was een harde randvoorwaarde van de coalitie. Goed nieuws voor omwonenden, de natuur en het klimaat.”

Volgens planning opent Lelystad Airport in 2020 de deuren. Wat de tegenvaller vanuit Brussel voor de opening betekent, is nog niet bekend.

  1. St Jansdal naar het nieuwe normaal: dagbehandelingen zoveel mogelijk in Lelystad
    PREMIUM

    St Jansdal naar het nieuwe normaal: dagbehande­lin­gen zoveel mogelijk in Lelystad

    De ziekenhuiszorg snel weer terug naar het kwantitatieve niveau van het pre-coronatijdperk? Een illusie. Althans, zeker zolang er geen vaccin is. Bestuursvoorzitter Relinde Weil van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en Lelystad schudt haar hoofd. ,,Alleen de anderhalve meter maatregel maakt al dat de ziekenhuiszorg anders is. Al is het maar dat er minder patiënten in de wachtkamer terecht kunnen.”

Flevoland