Volledig scherm
Ter illustratie. Een onderhoudswerkplaats van de NS. © Nederlandse Spoorwegen

NS onderzoekt mogelijkheid voor nieuwe treinwerkplaats in Lelystad

De NS onderzoekt de mogelijkheid om een onderhoudswerkplaats bij Lelystad te bouwen. De gemeente Lelystad en de NS zijn hierover met elkaar in gesprek. Aan het einde van het jaar wordt er een knoop doorgehakt over een eventuele bouw van de onderhoudswerkplaats.

Volgens de NS nodig is een onderhoudswerkplaats nodig om het groeiende aantal treinen te kunnen onderhouden. De NS heeft haar oog laten vallen op het terrein ten noorden van de stad, tussen het bestaande opstelterrein aan de Houtribweg en de Hanzelijn.

NS-regiodirecteur Irma Winkenius: ,,In totaal komen er 250 treinen bij. We zoeken een extra locatie om deze treinen te kunnen onderhouden en Lelystad lijkt daarvoor een goede optie”.

Uitkomsten

Het onderzoek moet inzicht geven welke werkzaamheden in de werkplaats kunnen worden uitgevoerd. Ook moet dan duidelijk worden wat de haalbaarheid is en welk prijskaartje aan het project komt te hangen.

,,De studie moet uitwijzen of het past bij de eisen en wensen van NS en of het voldoet aan de gemeentelijke voorwaarden, zoals samenhang met de omgeving, bereikbaarheid, ontsluiting, verschijningsvorm en draagvlak bij omwonenden,” aldus wethouder Ed Rentenaar.

Informatiebijeenkomst

Omwonenden ontvangen binnenkort een uitnodiging van de NS voor een eerste informatiebijeenkomst. Mocht de onderhoudswerkplaats er daadwerkelijk komen dan levert tot maximaal 200 arbeidsplaatsen op en wordt de werkplaats uiterlijk in 2024 in gebruik genomen.

Op dit moment heeft de NS vier onderhoudswerkplaatsen in Amsterdam, Leidschendam, Maastricht en Onnen (vlak onder Groningen).

Volledig scherm
De beoogde locatie voor een te bouwen onderhoudswerkplaats in Lelystad. © Nederlandse Spoorwegen
  1. Lelystad betaalt ineens niet meer het meest aan wachtgeld voor oud-wethouders

    Lelystad betaalt ineens niet meer het meest aan wachtgeld voor oud-wethouders

    Lelystad is alweer koploper af als het gaat om wachtgeldbetalingen aan oud-wethouders. Maandagochtend beweerde EenVandaag nog van wel, maar de hoofdstad van provincie Flevoland overlegde andere cijfers over de periode 2014 tot en met 2018. Volgens de nieuwe cijfers ontvingen zes oud-wethouders de laatste vijf jaar geen 1,8 miljoen euro (zoals EenVandaag beweerde), maar ‘slechts’ één miljoen. Het bericht is inmiddels rechtgezet.

Flevoland