Het provinciehuis van Flevoland in Lelystad.
Volledig scherm
Het provinciehuis van Flevoland in Lelystad. © Google Streetview

Omstreden Statenvergadering Flevoland gaat toch niet door: opnieuw vertraging haven Urk

De omstreden Statenvergadering van de provincie Flevoland gaat woensdag toch niet door. Het betekent opnieuw enige vertraging voor het project van de aanleg van een nieuwe buitendijkse haven op Urk.

Provinciale Staten waren tot vandaag ondanks alle maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus nog gewoon van plan om woensdag bij elkaar te komen voor een vergadering. Thierry Baudet van Forum voor Democratie stelde hier zelfs Kamervragen, omdat de overheid zo niet het goede voorbeeld zou geven door zich niet aan richtlijnen van het RIVM zou houden.

‘Gezien de aangescherpte richtlijnen van het kabinet van gisteren en de wetenschap dat er gewerkt wordt aan een noodwet om digitale besluitvorming binnen afzienbare termijn mogelijk te maken, is besloten om alle fysieke Statenvergaderingen tot nader orde te laten vervallen’, meldt de procedurecommissie, waarin alle fracties zijn vertegenwoordigd, dinsdag aan alle Statenleden.

Buitendijkse haven Urk

Bedoeling was om woensdag bij de vergadering van de Provinciale Staten een beslissing te nemen over de procedure van de buitendijkse haven op Urk. ,,Dat was het belangrijkste agendapunt”, stelt Pieter Liedekerken, adjunct-griffier. ,,Het was erg belangrijk dat er een beslissing over werd genomen om de economische schade voor Flevoland te beperken en daarom is besloten om toch bij elkaar te komen. Het was net als alle andere onderwerpen een hamerstuk, de inhoudelijke discussie is al geweest. Binnen twee minuten had de vergadering klaar kunnen zijn.”

Gemeente Urk baalt dat er opnieuw vertraging van de buitendijkse haven is. De provincie maakt een nieuw plan nadat de Raad van State in december vanwege onduidelijkheid over de stikstofuitstoot de plannen voor de aanleg van een nieuwe haven bij Urk van tafel heeft geveegd. ,,Het betekent stilstand van het proces”, vertelt woordvoerder Nico Schipper. ,,Vervolgstappen moeten nu wachten en dingen kunnen later in gang gezet worden.” In het nieuwe plan voor de buitendijkse haven is het voor bedrijven om de stikstofuitstoot omlaag te brengen niet meer mogelijk om een bunkerstation te realiseren.

Digitaal beslissen

Het is nog niet duidelijk wanneer er wel een beslissing genomen kan worden over het vervolg van de procedure van de buitendijkse haven op Urk. De wet staat het op dit moment niet toe om digitaal beslissingen door de overheid te laten nemen. ,,Er is een noodwet in de maak en daardoor lijkt het redelijk snel mogelijk om ook digitaal besluiten te gaan nemen. Het is een belangrijke reden waarom de vergadering toch niet doorgaat”, zegt griffier Liedekerken.

Veel Statenleden hadden overigens aangegeven niet van plan te zijn om naar de vergadering van woensdag te komen. Als er minder dan de 21 wettelijke vereiste 41 Statenleden komen wordt de vergadering met een dag uitgesteld. De komst van één lid is bij die vergadering was dan voldoende om een rechtsgeldig besluit te nemen.

  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland