Volledig scherm
De Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. © ADN Beeldredactie

Oostvaardersplassen: van moeras naar poelen

De Oostvaardersplassen staan een gedaanteverwisseling te wachten nu het moerasgebied een 'reset' krijgt. Een 'noodzakelijke ingreep' om te vogels te behagen. 

Provincie, Staatsbosbeheer en waterschap Zuiderzeeland geven maandag het officiële startsein voor de klus. Dat gebeurt bij een stuw aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. Aan deze westelijke kant van het moerasgebied zal het waterpeil met zo'n 80 centimeter zakken. Grote delen van het gebied komen droog te vallen. ,,Er ontstaat een soort poelenlandschap'', zegt een provinciewoordvoerder.   

Open water

Dit is nodig om het riet weer eens kans te geven. In de afgelopen jaren is er meer open water ontstaan en dat ging ten koste van het riet en de vogels. Want voor een aantal vogelsoorten is riet het 'ideale leefgebied', meldde Staatsbosbeheer eerder dit jaar. 'Alles wat we doen, is in het teken van de vogels.'    

De verwachting is dat het riet terugkeert op het 'poelenlandschap'. Na drie of vier jaar wordt het water weer binnengelaten vanuit het Markermeer, zegt de provinciewoordvoerder. ,,En dan hopen we dat de vogels ook terugkeren.'' 

Vooraf zijn zoveel mogelijk vissen gevangen in het moeras en uitgezet in het Markermeer. Om vissterfte te voorkomen tijdens de 'reset'. Volgens Staatsbosbeheer en Zuiderzeeland is dit overigens een 'noodzakelijke ingreep'.  

Flevoland