Op bezoek bij de konikpaarden in Spanje: ‘De oorlog is in Nederland, niet hier’

video'sHet meest omstreden natuurgebied van Nederland is zonder twijfel de Oostvaardersplassen, tussen Almere en Lelystad. De discussie – over het wel of niet bijvoeren van de konikpaarden – escaleerde. Maar de rust keerde terug. In Flevoland én in Spanje, waar een deel van de koniks naartoe emigreerde. De Stentor maakt de balans op van een strijd die nog niet gestreden is.

,,U noemt mij een autoriteit over de Oostvaardersplassen? Nou, blijkbaar ben ik dat niet, anders waren er geen 1800 edelherten afgeschoten en hadden er geen honderden konikpaarden hoeven te worden verplaatst.” Bioloog Frans Vera klinkt verbitterd door de telefoon. Hij is de geestelijk vader van de ‘verwilderde natuur met minimaal menselijk ingrijpen’ in de Oostvaardersplassen. Reflecteren op het beleid of het gebied wil hij niet. Journalisten noemt hij lui, die verdiepen zich niet in de materie. Maar 30 procent van de dieren zou zijn gestorven, een volstrekt normaal percentage. Nog voor er weerwoord gegeven kan worden, gooit Vera de hoorn erop.

  1. St Jansdal naar het nieuwe normaal: dagbehandelingen zoveel mogelijk in Lelystad
    PREMIUM

    St Jansdal naar het nieuwe normaal: dagbehande­lin­gen zoveel mogelijk in Lelystad

    De ziekenhuiszorg snel weer terug naar het kwantitatieve niveau van het pre-coronatijdperk? Een illusie. Althans, zeker zolang er geen vaccin is. Bestuursvoorzitter Relinde Weil van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en Lelystad schudt haar hoofd. ,,Alleen de anderhalve meter maatregel maakt al dat de ziekenhuiszorg anders is. Al is het maar dat er minder patiënten in de wachtkamer terecht kunnen.”

Flevoland