Een schip levert gebouwtjes af voor de nederzetting op de Marker Wadden.
Volledig scherm
Een schip levert gebouwtjes af voor de nederzetting op de Marker Wadden. © BramvandeBiezen/HollandLuchtfoto

Op het nieuwste stukje Nederland verrijst een nederzetting, ‘dorpje’ Marker Wadden opent in juni

Steeds meer gebouwtjes verrijzen op het nieuwste stukje Nederland. Nog ruim twee maanden en de nederzetting op de Marker Wadden wordt geopend. 

Op de Marker Wadden, althans het enige van de vijf eilanden dat toegankelijk is voor publiek, komen een slaapverblijf en kantoor voor de eilandwachters te staan, een schuur, onderzoeksstation, bezoekerscentrum met horeca en vier vakantiehuisjes. De bouw begon vorig jaar en nadert voltooiing.

Bijrol voor de mens

De gebouwtjes worden op het vaste land in elkaar gezet en vervolgens per schip naar de Marker Wadden gebracht. Dan is het nog een kwestie van installeren en inrichten. Hiermee blijven de werkzaamheden op de eilanden beperkt en zo ziet Natuurmonumenten het graag, want de mens speelt hier een bijrol. De gebouwtjes worden niet aangesloten op nutsvoorzieningen, want die zijn er simpelweg niet. ,,Alles wordt ter plekke opgepompt, opgewekt en gezuiverd’’, zei een medewerker van Natuurmonumenten vorig jaar tegen deze krant.  

Hebben de werkzaamheden geen last van het corona-virus op het vaste land? ,,Nauwelijks’', zegt Rita Oppenhuizen van Natuurmonumenten. Het vervoer van vrijwilligers naar het eiland is wat ingewikkelder omdat er minder mensen op een boot passen. De Abel Tasman, onderdeel van de bruine vloot in Lelystad, is een keer gebruikt om mensen over te zetten, zegt ze. ,,Die heeft ruimte genoeg’’. Verder ligt het natuuronderzoek op het eiland stil door het virus.   

Bedoeling is om de nederzetting op 11 juni te openen. De vakantiehuisjes zijn vanaf 1 juli te huur - als de corona-maatregelen hier geen stokje voor steken.   

Natuurmonumenten heeft een video gemaakt over de bouw van de nederzetting:  

Flevoland