Een groep konikpaarden afkomstig uit Flevoland is naar de slacht gebracht
Volledig scherm
Een groep konikpaarden afkomstig uit Flevoland is naar de slacht gebracht © ANP

Opdringerige hengsten afkomstig uit Oostvaardersveld naar de slacht

updateDertien hengsten die in natuurgebied Lauwersmeer op de grens tussen Friesland en Groningen liepen, zijn naar de slacht gebracht. De hengsten, die uit het Oostvaardersveld in Flevoland kwamen, waren te opdringerig voor mensen, volgens Staatsbosbeheer.

Natuurorganisaties die kuddes wilde koeien en paarden beheren, laten geregeld dieren slachten. Dat is soms nodig vanwege het gedrag van de dieren, maar ook om kuddes te verjongen, inteelt te voorkomen en te grote aanwas af te remmen. Vlees van geslachte dieren wordt verkocht als “wildernisvlees”.

In Lauwersmeer is plaats voor zo’n 250 konikpaarden. Elke twee jaar worden enkele tientallen dieren uit de kudde gehaald. De 28 merries die ook uit het Oostvaardersveld zijn gekomen, blijven nog wel in Lauwersmeer. De brutalere hengsten zorgden afgelopen jaar voor een aantal incidenten met fietsers en wandelaars.

Texel

Een andere groep koninkpaarden die was overgeplaatst naar Texel ontliep deze week wel de slacht. De groep veroorzaakte te veel overlast en vertrapte nesten van de gele weidemieren, die belangrijk zijn voor de ecologie op Texel. Dat was, in combinatie met schade aan de waterkerende duinen, aanleiding voor Staatsbosbeheer om in te grijpen. Er komt nu een hek waardoor de dieren geen schade aan de meest kwetsbare delen van de duinen aan kunnen brengen.

Flevoland