Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Oplichter Lelystad probeert kwetsbare ouderen pinpas af te troggelen

In Lelystad is een oplichter actief die het gemunt heeft op oudere, kwetsbare personen. Hij probeert deze mensen door middel van een wisseltruc hun pinpas afhandig te maken. Het gaat om een jonge man met een licht getinte huidskleur en een slank postuur. Volgens de politie draagt hij een bontmuts met flappen, een donkere, halflange jas en heeft hij een groot horloge om.

De man ging volgens de politie zaterdag vernuftig te werk. De slachtoffers ontvangen een telefoontje waarbij zij te horen krijgen dat er elders in Lelystad een pakketje voor hen is bezorgd. Dit pakket kan tegen betaling van een euro thuisbezorgd worden.

Vervolgens komt de man aan de deur. ‘De zogenaamde betaling van een euro wordt uitgevoerd en door middel van een bankpas verwissel truc krijgt het slachtoffer een valse bankpas terug. Met de echte bankpas worden vervolgens grote bedragen van de rekening afgehaald.’

Wie slachtoffer wordt van de oplichter, kan het beste eerste de bank bellen om de pas te laten blokkeren. Als de oplichting net gebeurd is, adviseert de politie om 112 te bellen. Wie bijvoorbeeld zaterdag slachtoffer is geworden, kan beter 0900-8844 bellen.

Flevoland