Parkeren in de binnenstad van Lelystad kan de komende weken gratis.
Volledig scherm
Parkeren in de binnenstad van Lelystad kan de komende weken gratis. © Google Streetview

Parkeren in Lelystad voorlopig gratis: parkeerautomaten buiten gebruik

Parkeren in Lelystad kan de hele maand april gratis. De gemeente heeft besloten om de betaalautomaten bij gemeentelijke parkeerterreinen en parkeergarages voorlopig buiten gebruik te stellen om de kans op een besmetting van het coronavirus zo klein mogelijk te maken.

Bezoekers van Lelystad zijn door de maatregel geen muntgeld of bankpas nodig om gebruik te maken van de parkeergelegenheden in het Stadshart en het Lelycentre. Kentekens en pincodes hoeven niet te worden ingetoetst. De gemeente probeerde naar eigen zeggen door onder meer het regelmatig reinigen van de automaten en de aanwezigheid van contactloze betaalmiddelen al het besmettingsrisico van parkeerders tot een minimum te beperken.

Winkelen aantrekkelijker

Doordat iedereen gratis mag parkeren hoopt de gemeente dat de kans op besmetting helemaal klein is. De maatregel geldt tot en met 3 mei. Afhankelijk van het verloop van de coronapandemie bekijkt de gemeente of verlenging nodig is. De ondernemersvereniging in Lelystad had eerder gevraagd om betaald parkeren in het centrum tijdelijk af te schaffen om winkelen aantrekkelijker te maken.

Slagbomen van parkeergarages blijven wel functioneren, volgens de gemeente Lelystad ‘uit het oogpunt van veiligheid’. Bij binnenkomst moet een kaartje gepakt worden en bij het verlaten van de garage gaat de slagboom automatisch omhoog.

Flevoland