Volledig scherm
© ANP

Partij voor de Dieren: uitbreidingsplan Lelystad onhoudbaar

Voor de Partij voor de Dieren zijn de uitbreidingsplannen van Lelystad Airport onhoudbaar geworden. In nieuwe Kamervragen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat pleit Kamerlid Lammert van Raan voor een drastische reductie van het aantal vliegbewegingen en pleit voor een onmiddellijke pas op de plaats. 

Aanleiding voor de partij om nieuwe Kamervragen te stellen zijn recente berichten over de veiligheid van het luchtruim boven Nederland. Zo pleitte Luit Buurma, birdstrike-expert, woensdag in de Stentor voor een monitoringssysteem van trekvogels op de Lelystad-routes. Vliegtuigen van en naar Lelystad zullen mogelijk tien keer vaker in botsing komen met zwermen vogels dan vliegtuigen in de omgeving van Schiphol, stelt Buurma. Hij was voorzitter van het gezaghebbende International Bird Strike Committee en wist bij de Koninklijke Luchtmacht het aantal vogel­aanvaringen met straaljagers drastisch te verminderen.

Brandbrief

Ook de brandbrief van luchtverkeersleiders en het rapport 'Veiligheid vliegverkeer Schiphol' zijn aanleiding voor de vragen. Volgens de PvdD moeten, gezien de onveilige situatie, de ontstane onrust en het verdwenen vertrouwen in de bestuurlijke besluitvorming, alle plannen met betrekking tot groei van de luchtvaart de ijskast in totdat er orde op zaken is gesteld en de risico's voor mens en dier tot een absoluut minimum zijn teruggebracht. 

Flevoland