Personeel aan het werk in het ziekenhuis in Lelystad.
Volledig scherm
Personeel aan het werk in het ziekenhuis in Lelystad. © Foto Freddy Schinkel

Personeel failliet ziekenhuis Lelystad wil blijven

Een ruime meerderheid van het medisch personeel van het failliete ziekenhuis in Lelystad wil bij een doorstart blijven. Dat blijkt uit een interne enquête, die in een dag tijd door bijna 300 personeelsleden werd ingevuld.

Meer dan 90 procent van de deelnemers voelt zich verbonden met MC Zuiderzee en 85 procent ziet een toekomst voor het failliete hospitaal. Volgens Jasper Zwiers, de chirurg die namens de medische staf het woord voert, is de steun binnen zijn groep – die de enquête niet invulde – nog groter. ,,Er wordt gesuggereerd dat we allemaal het zinkende schip zouden verlaten en maar al te graag elders aan het solliciteren zijn. Deze beeldvorming is onjuist”, stelt hij vast.

Nieuwe baan

Slechts 3,5 procent zegt al een nieuwe baan te hebben. Wel solliciteert zeker een kwart van de medewerkers op dit moment op een andere functie, elders in het land. Al wil een ruime meerderheid (55 procent) zeker een eventuele doorstart afwachten.

Zwiers: ,,Het gehele personeel en met name onze verpleegkundigen zijn ontzettend toegewijd om te blijven. Ze zijn zich goed aan het organiseren en hebben bijeenkomsten over hun eigen visie op zorg. De resultaten van de enquête zijn een zeer goed teken.”

Contracten

Sinds het faillissement zijn zo’n beetje alle contracten opgezegd. Wel geldt een opzegtermijn van 4 tot 6 weken, afhankelijk van welke afspraken er gemaakt zijn. Die periode loopt voor veel medewerkers eind deze maand af. Vandaar dat het ziekenhuis in Lelystad wordt ‘afgeschaald’: woensdag moeten de bedden leeg zijn. Dit om te voorkomen dat straks ineens al het personeel weg is, terwijl de patiënten er nog liggen.

Curator

De cijfers uit de enquête zijn gedeeld met de curator, in de hoop dat die bij het maken van plannen daar rekening mee houden. Voor die overname hebben meerdere kandidaten zich gemeld. Niet iedere kandidaat wil een breed ziekenhuis in Lelystad houden. 

Flevoland