De luchtverkeersleiders moeten vanuit de vernieuwde verkeerstoren van Lelystad Airport het vliegverkeer in goede banen leiden, maar volgens de huidige gebruikers zorgt hun aanwezigheid juist voor onveiligheid.
Volledig scherm
De luchtverkeersleiders moeten vanuit de vernieuwde verkeerstoren van Lelystad Airport het vliegverkeer in goede banen leiden, maar volgens de huidige gebruikers zorgt hun aanwezigheid juist voor onveiligheid. © Fotostudio Wierd

Piloten: ‘Vliegveld Lelystad onveiliger door komst luchtverkeersleiding’

Huidige gebruikers van Lelystad Airport vrezen voor de veiligheid van de operaties nu op de luchthaven luchtverkeersleiding is ingesteld. Dit komt onder meer doordat aanvliegroutes zijn gewijzigd en procedures anders lopen. Ook zou de toename van het radioverkeer te veel afleiden.

Vliegschool Wings over Holland, een van de gebruikers van de luchthaven, heeft uit voorzorg alle vluchten dit jaar gestaakt en eist maatregelen. Ook een helikopterbedrijf zet alleen ervaren piloten op solovluchten in. Er zouden al twee bijna-ongelukken zijn geweest. Dat melden diverse bedrijven die het vliegveld gebruiken aan Omroep Flevoland. Bij de bijna-ongelukken raakten twee toestellen elkaar bijna in de lucht.

Sinds 7 november is Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) actief op de luchthaven in Lelystad. Deze is nodig om straks de van Schiphol overgehevelde vakantievluchten te kunnen afhandelen. Vooralsnog gaat het om een inregelperiode om gebruikers te laten wennen aan de nieuwe werkwijze.

Brief

In een brief hebben de verzamelde vliegscholen op Lelystad Airport meerdere verbeterpunten aangestipt. Een daarvan is het verminderen van het radiocontact met de luchtverkeersleiding en het instellen van een extra frequentie waarop radioverkeer moet plaatsvinden. Ook zou een vaste aanvlieg- en vertrekroute moeten worden ingesteld.

Verbeteren

Volgens LVNL is veiligheid topprioriteit. De organisatie erkent dat er voor de huidige gebruikers veel veranderingen zijn en neemt de signalen serieus. ,,We zijn druk bezig met maatregelen om de situatie voor de bedrijven op de luchthaven te verbeteren naar aanleiding van de ervaringen van de afgelopen drie weken.”

Niet alleen de veiligheid is voor de huidige gebruikers een punt van zorg. Met de komst van vakantievluchten zal op termijn sprake zijn van verdringing, vrezen ze.

Vrijheid ingeperkt

Verder vinden de gebruikers dat hun vrijheid wordt ingeperkt. Tot voor kort waren tot wel zeshonderd starts en landingen per dag mogelijk op drukke dagen. Nu is sprake van maximaal twintig vliegbewegingen per uur, wat neerkomt op nog geen vierhonderd vluchten per dag. Ook leven er zorgen over de bereikbaarheid van Lelystad Airport, onder meer via het openbaar vervoer.

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling
    PREMIUM

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.

Flevoland