Volledig scherm
De Batavia op de werf. © foto Bataviawerf

Plan voor speelfilm over de Batavia

Lelystad/Leeuwarden - Het duo achter de speelfilm 'Michiel de Ruyter' gaat wellicht ook de eerste en tevens laatste reis van de Batavia verfilmen.

Regisseur Roel Reiné en producent Klaas de Jong hopen in 2018 'Batavia's Death Song' te draaien. Onduidelijk is nog of de replica van de Batavia in de film wordt gebruikt, zoals bij Michiel de Ruyter het geval was. Het script is bijna klaar, meldt een medewerkster van productiemaatschappij Farmhouse in Leeuwarden. De financiering is nog niet rond. "We gaan nog subsidie aanvragen."

West-Australië
De Batavia vertrok in 1628 vanaf Texel en strandde in 1629 voor de kust van West-Australië. De overlevenden wisten een eilandje te bereiken en daarmee begon een periode van muiterij, martelingen en moord.

Reiné en De Jong zijn niet de eersten die dit verhaal willen verfilmen. Zo heeft regisseur Paul Verhoeven er ooit plannen voor gehad. "We zijn al vaker benaderd door producenten, maar deze keer lijkt het redelijk serieus", zegt een woordvoerster van de Bataviawerf in Lelystad. De werf staat open voor een samenwerking met de filmmakers, laat ze weten. "Hoe dan ook zet een film de werf op de kaart."

Flevoland