Volledig scherm
PREMIUM
Rijkswaterstaat werkt aan de versterking van de Houtribdijk. © Rijkswaterstaat

Pleidooi ondernemers: ‘Spoorlijn en dubbele rijbaan op Houtribdijk’

Leg een spoorlijn over de Houtribdijk, verdubbel het aantal rijbanen. Daar pleit de Westfriese Bedrijvengroep (WBG) in Noord-Holland voor. ,,Je zult maar onderweg zijn naar Lelystad Airport en je vlucht naar Málaga missen omdat er een ongeluk op de dijk heeft plaatsgevonden’’, zegt voorzitter Hans Huibers.

Hij omschrijft de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad als een ‘soort karrenspoor’. Met twee rijbanen een kwetsbare route, want een ongeluk betekent geheid een opstopping. ,,Terwijl het een belangrijke oost-west-verbinding is’’, zegt Huibers. Het alternatief, ‘onderlangs via Amsterdam’, is veel drukker. ,Daar rijden we bijna altijd in de file in’’. De WBG, waar volgens Huibers zo’n 1000 ondernemers achter schuilgaan, pleit daarom voor extra rijbanen en een spoorlijn over de dijk. ,,Nu Lelystad Airport een vakantievliegveld wordt, zal de druk op de dijk toenemen. Er zal meer verkeer van Noord-Holland naar Flevoland rijden. Laat de uitbreiding van het vliegveld de catalysator zijn.’’ 

  1. Zweefvliegclub Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvlieg­club Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen ziet steeds meer deuren voor zich dichtslaan. Aan de plannenmakerij voor verhuizing naar de omgeving van Nunspeet moest plotseling een einde komen door een gewijzigd standpunt van de gemeente en daaroverheen een onverwacht bezwaar van de luchtmacht. Bovendien werd een bezwaar tegen de plaatsing van windmolens pal langs het eigen vliegveld verworpen. Een reëel alternatief voor de Flevolandse zweefvliegers lijkt er niet te zijn. „Na vijf jaar praten zijn we nog geen steek verder”, zegt voorzitter Joop Ramaekers.

Flevoland